Priče > Sudbine

Preminuo Gaston Glok, tvorac ČUVENOG PIŠTOLJA: Preživeo POKUŠAJ UBISTVA, retko se pojavljivao U JAVNOSTI

Glok je bio povučeni milijarder koji je većinu svog vremena provodio na imanju pored jezera u Austriji

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Katarina Milanović

28/12/2023 > 08:29

podeli vest:

Preminuo Gaston Glok, tvorac ČUVENOG PIŠTOLJA: Preživeo POKUŠAJ UBISTVA, retko se pojavljivao U JAVNOSTI
Foto: Youtube Printscreen/weinviertelnet


Gaston Glok, austrijski inženjer koji je izumeo jedan od najprodavanijih pištolja na svetu, umro je u 94. godini, saopštila je danas njegova kompanija.

- Gaston Glok je zacrtao strateški pravac Glok grupe tokom svog života i pripremio ga za budućnost - saopštila je kompanija dodajući da je njen lider sproveo revoluciju u svetu malokalibarskog oružja, ali i uspeo da uspostavi brend Glok kao globalnog lidera u industriji pištolja.

U saopštenju je navedeno da će se životno delo osnivača Gloka "nastaviti u njegovom duhu".

Glok je dizajnirao i patentirao lagani poluautomatski pištolj od 9 milimetara, koji se lako punio i mogao da ispali 18 metaka, i ubrzo stekao lojalne sledbenike među vojnim i policijskim osobljem širom sveta. Popularnost Glok pištolja dodatno je učvršćena američkom pop kulturom i pojavljivanjem u holivudskim blokbasterima, uključujući naučnofantastični akcioni film "Matriks 2".

Ipak, uprkos popularnosti njegovog izuma, Glok je bio povučeni milijarder koji je većinu svog vremena provodio na imanju pored jezera u Austriji. U medijima se pojavljivao retko, a naslovnim stranama osvanuo je prvi put kada je jedan od njegovih poslovnih saradnika pokušao da ga ubije krajem 1990-ih, ali i posle razvoda od njegove prve žene 2011. godine, i godinu dana kasnije, kada je objavljena knjiga o njegovom biznisu.

Glok, koji je rođen 1929. godine, studirao je mašinstvo na koledžu u Beču.

Kasnije je osnovao posao sa robom široke potrošnje u gradu izvan austrijske prestonice, a početkom 1980-ih, posao se raširio na vojne zalihe. Forbs je procenio Glokovo lično bogatstvo 2021. godine na 1,1 milijardu dolara u 2021. godini.

Tokom godina, zagovornici kontrole oružja kritikovali su Glok kompaniju zbog popularizacije oružja koje je bilo lako sakriti, dok je istovremeno, u njega moglo da stane više metaka u odnosu na slične pištolje drugih proizvođača. Glok je retko odgovarao na kritike aktivista za kontrolu oružja, a takođe je odbio da se pridruži drugim proizvođačima oružja koji su 2000. godine potpisali sporazum o dobrovoljnoj kontroli oružja sa vladom Sjedinjenih Američkih Država.

Ostavite komentar