Priče > Sudbine

PREMINUO džez basista, profesor i aktivista RIČARD DEJVIS, sarađivao sa Majlsom Dejvisom i Frenkom Sinatrom

Dejvis je predavao na univerzitetu gotovo 40 godina, pre nego što je konačno otišao u penziju početkom 2016. godine

Izvor: K1info

11/09/2023 > 10:50

podeli vest:

PREMINUO džez basista, profesor i aktivista RIČARD DEJVIS, sarađivao sa Majlsom Dejvisom i Frenkom Sinatrom
Foto: Youtube PrintScreen/National Endowment for the Arts


Džez basista Ričard Dejvis preminuo je u 93. godini nakon skoro dve godine boravka u bolnici.

Muzičar rođen u Čikagu, koji je karijeru započeo 1947. godine u dobi od 17 godina, najpoznatiji je u mejnstrim muzici po tome što je svirao bas na Van Morisonovom albumu "Astral Weeks" iz 1968. godine. Drugi albumi van džeza na kojima se čuje Dejvisova svirka uključuju Brus Springstinov "Born to Run" (na pesmi "Meeting Across the River"), Pol Sajmonov "There Goes Rhymin' Simon" (na pesmi "Something So Right") i Bo Didlijev "Where It All Began".

Dejvis je često bio vođa benda u ansamblima u kojima je svirao, uključujući bend koji je formiran za snimanje "Astral Weeks" sa Morisonom. Veruje se da je Davis učestvovao na više od 3.000 albuma tokom decenija svoje karijere. Među umetnicima sa kojima je radio kao kontrabasista su bili Majls Dejvis (nisu u rodbinskoj vezi) i Frenk Sinatra, a takođe je svirao u orkestarima kojima su dirigovali Igor Stravinski i Leonard Bernštajn.

Njegov prvi studijski album izašao je 1967. godine pod nazivom "Heavy Sounds", u saradnji sa džez bubnjarem Elvinom Džonsom. Album je izdat za američku džez izdavačku kuću Impulse!, koja je najpoznatija po radu sa Džonom Koltrejnom. Dejvis je 1969. godine izdao svoj solo debitantski album "Muses for Richard Davis". Njegova poslednja dela, "Madison" i "Blue Monk", snimljena su i objavljena 2008. godine.

Paralelno sa karijerom studijskog muzičara i lidera benda, Dejvis je takođe radio u oblasti muzičkog obrazovanja i aktivizma. Godine 1977. preselio se iz Njujorka u Medison da bi predavao na Univerzitetu u Viskonsinu. Tamo je postao profesor kontrabasa, istorije džeza i džez ansambla. Predavao je na univerzitetu gotovo 40 godina, pre nego što je konačno otišao u penziju početkom 2016. godine.

Godine 1993. osnovao je Ričard Dejvisovu fondaciju za mlade basiste, gde je godišnje držao majstorske časove za basiste u dobi od 13 do 18 godina. Takođe je osnovao Medisonsko krilo Instituta za lečenje rasizma 2000. godine i organizovao nedeljne sastanke sa ciljem da Medison postane gostoljubivije mesto za osobe različite boje kože. Dejvisova veza sa gradom Medison je prepoznata od strane zajednice u julu 2019. godine, kada je ulica na istočnoj strani grada zvanično preimenovana u Richard Davis Lane.

"Ričard je dotakao živote hiljada ljudi i nedostajaće prijateljima, porodici, fanovima, studentima i kolegama širom sveta", napisala je Dejvisova ćerka Persija na zvaničnoj memorijalnoj stranici koja je otvorena nakon njegove smrti.

Ostavite komentar