Priče > Sudbine

Preminuo AUTOR dizajna omota najprodavanijeg DEBI ALBUMA ikada - grupe Guns N’ Roses

Vajtov dizajn za tetovažu našao se na naslovnoj stranici debi albuma grupe kada je diskografska kuća odbila crtež Roberta Vilijamsa

Izvor: K1info

10/07/2023 > 13:06

podeli vest:

Preminuo AUTOR dizajna omota najprodavanijeg DEBI ALBUMA ikada - grupe Guns N’ Roses
Foto: Pixabay.com


Kako javlja sajt Ultimate Classic Rock, preminuo je umetnik Bili Vajt Džunior, najpoznatiji po crtežu na omotu debi albuma "Appetite for Destruction" grupe Guns N’ Roses iz 1987.

Vajt, koji je bio student umetnosti u Long Biču u Kaliforniji sredinom 80-ih, sprijateljio se sa momcima iz Guns N’ Rosesa dok je bend još bio nepoznat. Vajta je sa budućim rock zvezdama upoznao njegov rođak, a jednog dana ga je neočekivano nazvao frontmen Aksl Rouz.

Umetnik je tokom intervjua iz 2016. godine rekao da ga je "Aksl upitao da li mogu da mu nacrtam tetovažu, pošto je video crtež koji sam uradio na zidu mog rođaka. Rekao sam da mogu."

Zajedno sa Akslom, Vajt je pomogao u kreiranju sada legendarnog logotipa keltskog krsta sa lobanjama svih pet članova benda.

- Krst i lobanje koje su izgledale kao bend bili su Akslova ideja, ostalo sam ja uradio. Čvorovi u krstu su referenca na Thin Lizzy, bend koji smo Aksl i ja voleli - prisetio se Vajt.

Ipak, dizajn je u početku trebalo da bude za tetovažu, a ne za omot albuma.

Stvari su se promenile kada je originali crtež za debi album - kontroverzna slika Roberta Vilijamsa pod nazivom "Appetite for Destruction" - odbijen od strane izdavačke kuće. Naslov je ostao, a Vilijamsova kreacija premeštena je u unutrašnji deo, dok se Vajtov dizajn krsta i lobanja našao na prednjem omotu.

- Aksl je ponovo nazvao i rekao da će moj dizajn biti na naslovnoj strani ploče jer je Vilijamsnova slika odbijena. To mi je bilo OK - rekao je Vajt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Slash (@slash)

Objavljen 21. jula 1987. godine, "Appetite for Destruction" je ušao u istoriju savremene muzike. Prodato je više od 30 miliona albuma širom sveta, što ga čini najuspešnijim debijem u istoriji.

Umetnička skica originalnog koncepta tetovaže olovkom prodata je na aukciji 2009. za 6.879 dolara (Vajt nije učestvovao u prodaji). U objavi na Instagramu, gitarista Sleš je umetnika nazvao "dugogodišnjim prijateljem benda".

Ostavite komentar