Priče > Sudbine

Preminuo Džordž Tikner, ORIGINALNI GITARISTA sastava Journey

Tikner je učestvovao na prva tri albuma, da bi potom napustio grupu i posvetio se studijama na Medicinskom fakultetu Univerziteta Stenford

Izvor: K1info

06/07/2023 > 15:29

podeli vest:

Preminuo Džordž Tikner, ORIGINALNI GITARISTA sastava Journey
Foto: Unsplash.com


Originalni gitarista američkog sastava Journey, Džordž Tikner, preminuo je u 76. godini.

Vest je objavljena na društvenim mrežama od strane još jednog gitariste benda, Nila Šona. Tiknera je u grupu doveo pokojni menadžer Herbi Herbert, a gitarista je dao doprinos na prva tri albuma, da bi potom napustio grupu i posvetio se studijama na Medicinskom fakultetu Univerziteta Stenford.

"Počivaj u miru, dr Džord Tikner. Neizmerno ćeš nedostajati", napisao je Šon na Facebooku, dodavši u drugom postu: "Dragi Džordž… "Of a Lifetime" je i dalje jedna od mojih najomiljenijih pesama ikada."

Herbert, koji je preuzeo ulogu menadžera, doveo je Tiknera dok je svirao u grupi Frumious Bandersnatch.

Frumious Bandersnatch bili su poznati kao lokalni bend koji je imao brojne svirke u San Francisku i okolini. Jedan od njihovih najznačajnijih nastupa je kada su bili predgrupa za Canned Heat i The Mothers of Invention u Filmor Auditorijumu u San Francisku, februara 1967. godine.

Uprkos skromnom uspehu, Frumious Bandersnatch je postao poznat po muzičarima koji su kasnije svirali u poznatim bendovima. Naime, basista Ros Valori i još tri bivša člana otišli su u The Steve Miller Band, da bi se potom pridružili Tikneru u originalnoj postavi sastava Journey.

Šon i suosnivač benda Journey Greg Roli ranije su radili sa Karlosom Santanom nekoliko godina, ali su naglasili da je Tiknerovo sviranje gitare bilo inovativno.

"Smislio je akorde koje nikada pre nisam čuo. Imao je ogromne šake i na raštimovanoj gitari proizvodio je tonove koje niko drugi nije mogao da odsvira", napisao je Roli u beleškama za "Jorney Time 3" boks set.

Ostavite komentar