Priče > Sudbine

Američka podmornica POTOPILA japanski brod sa više od 1.000 SAVEZNIČKIH ZAROBLJENIKA: Tek skoro se SAZNALO zašto

Olupina broda Montevideo Maru pronađena je posle 12-dnevne potrage na dubini od više od 4.000 metara kod ostrva Luzon u Južnom kineskom moru

Izvor: K1info

24/04/2023 > 19:30

podeli vest:

Američka podmornica POTOPILA japanski brod sa više od 1.000 SAVEZNIČKIH ZAROBLJENIKA: Tek skoro se SAZNALO zašto
Foto: Public domain, via Wikimedia Commons


Tim istraživača objavio je da je pronašao potopljeni japanski brod koji je prevozio savezničke ratne zarobljenike kada je torpedovan kod obale Filipina 1942. godine, što je rezultiralo najvećom australijskom pomorskom ratnom tragedijom i stradanjem 1.080 ljudi.

Olupina broda Montevideo Maru pronađena je posle 12-dnevne potrage na dubini od više od 4.000 metara kod ostrva Luzon u Južnom kineskom moru, korišćenjem autonomnog podvodnog vozila sa ugrađenim sonarom.

Neće biti preduzimane nikakve akcije da bi se uklonili artefakti ili ljudski ostaci iz poštovanja prema porodicama poginulih, navodi se u saopštenju fondacije Silentworld iz Sidneja, neprofitne organizacije posvećene pomorskoj arheologiji i istoriji. Oni su učestvovali u misiji zajedno sa holandskim specijalistima za istraživanje morskih dubina Fugroom i australijskim ministarstvom odbrane.

Montevideo Maru prevozio je vojnike i civile koji su zarobljeni posle pada Rabaula na Papui Novoj Gvineji. Brod nije bio obeležen da prevozi ratne zarobljenike, a 1. jula 1942. američka podmornica USS Sturgeon, posle praćenja broda tokom noći, ispalila je četiri torpeda, potopivši plovilo za manje od 10 minuta.

- Porodice su godinama čekale vesti o svojim najmilijama koji su nestali, pre nego što su saznale za tragičan ishod i potonuće - rekao je direktor Silentworlda Džon Malen.

- Neki nikada nisu u potpunosti prihvatili da su njihovi najmiliji među žrtvama. Pronalaženjem broda, nadamo se da ćemo doneti utehu mnogim porodicama koje su pogođene ovom strašnom katastrofom.

Kontroverza

Pojedinci su doveli u pitanje da li su svi ratni zarobljenici bili na brodu ili su možda već bili ubijeni. Drugi veruju da su neki od Australijanaca preživeli - da bi umrli kasnije. Na brodu je bilo 88 japanskih vojnika i brodskog osoblja, a preživelo ih je dvadesetak. Jedini koji je ispitan bio je bivši trgovački moreplovac Jošijaki Jamaji. On je u intervjuu 2003. godine izjavio da mu je rečeno da su neki od ratnih zarobljenika spaseni i odvedeni u Kobe.

Veteran Albert Šper, koji je bio stacioniran na Novoj Gvineji od 1942. do 1945. godine, veruje da su preživeli prebačeni na ostrvo Sado, gde su stradali nekoliko dana pre bacanja atomske bombe na Japan.

Profesor Henk Nelson smatra da je malo verovatno da bi se bilo koji japanski brod zaustavio da spase zarobljenike sa neprijateljskom podmornicom u blizini.

Japanska vlada je 2012. godine predala hiljade dokumenata koji su se odnosili na ratne zarobljenike australijskoj vladi. Među njima se nalazio i Montevideo Maru manifest, koji je sadržao imena svih Australijanaca na brodu. Prevod manifesta objavljen je u junu 2012. godine, potvrđujući ukupno 1.054 Australijanca, od kojih je 845 bilo iz garnizona Lark Force u Rabaulu.

 

Ostavite komentar