Priče > Sudbine

FASCINANTNA ŽIVOTNA PRIČA pisca Džordža Orvela: Pisao pod PSEUDONIMOM, Božić namerno PROVEO U ZATVORU I...

Orvel se borio na strani republikanaca u Španskom građanskom ratu i bio je teško ranjen, a njegov jedini sin je usvojen

Izvor: K1info

07/01/2023 > 09:00

podeli vest:

FASCINANTNA ŽIVOTNA PRIČA pisca Džordža Orvela: Pisao pod PSEUDONIMOM, Božić namerno PROVEO U ZATVORU I...
Foto: BBC/Public Domain


Čitaoci širom sveta poštuju Džordža Orvela , i to sa dobrim razlogom - napisao je neke od najznačajnijih knjiga 20. veka, uključujući "Životinjsku farmu" i "1984" u kojoj je opisao svet diktature i stroge kontrole nad privatnim životom pojedinca. Termin "orvelovski" uveden je u njegovu čast jer je realistično prikazao gubitak čovekovih sloboda u totalitarnom sistemu.

Ali pored pisanja, ko je zapravio bio Džordž Orvel? Za početak treba naglasiti da je ovaj neverovatni pisac i mislioc pisao pod pseudonimom.

Džordž Orvel se zapravo ne zove Džordž Orvel - piščevo pravo ime je Erik Artur Bler. Po povratku iz Ipsviča, kroz koji protiče reka Orvel, rekao je prijatelju da će se zvati "Džordž Orvel jer je to lepo englesko ime".

Foto: Branch of the National Union of Journalists (BNUJ)., Public domain, via Wikimedia Commons

 
Rođen je u Indiji

Iako je Džordž Orvel odrastao u Engleskoj, rođen je u današnjem Biharu u Britanskoj Indiji 1903. Njegova majka bila je ćerka francuskog biznismena koji je živeo u Burmi, a otac je radio u Odeljenju za opijum u indijskoj državnoj službi. Orvel se sa svojom majkom preselio u Englesku 1904. godine.

Namerno je proveo Božić u zatvoru

Beskompromisan novinar, Orvel je pokušao da provede Božić u zatvoru kako bi mogao da piše o tom iskustvu. Popio je flašu viskija i napravio nered kako bi naterao policiju da ga uhapsi. I uspelo mu je - uhapšen je i pritvoren pod lažnim imenom Edvard Barton, a u zatvoru je proveo 48 sati.

Borio se u Španskom građanskom ratu

Orvel je došao u Barselonu 1936. da se bori sa levičarskim republikancima u Španskom građanskom ratu jer je želeo da pomogne u rušenju totalitarnog režima. Kasnije je priznao da nije imao pojma u šta se upušta, ali je stekao revolucionarno iskustvo koje je tražio.

T.S. Eliot je odbio "Životinjsku farmu"

Iako je postalo jedno od najpoznatijih Orvelovih dela, "Životinjska farma" je bila odbijena od mnogih izdavača pre nego što su Seker i Varburg pristali da je objave. Modernistički pesnik i esejista Tomas Sterns Eliot odbio je Orvela u pismu u kome je pohvalio njegovo pisanje, ali je smatrao da je politička poruka "beskorisna" u trenutnoj klimi.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

 
Vlast ga je stavila pod nadzor

Orvelova vizija totalitarne države u "1984" i danas uznemirava čitaoce, ostavši jedna od najmoćnijih distopijskih slika u književnosti. Ali ispostavilo se da je "Veliki brat" stavio Orvela pod prismotru i pre nego što je napisao knjigu. Pošto je 1936. godine izazvao podozrenje vlasti istražujući uslove u kojima se nalaze radnici za delo "The Road to Wigan Pier" koju objavljuje 1937. godine, Specijalni ogranak ga je stavio pod prismotru na 12 godina.

Snajper ga je pogodio u vrat

Orvel je jedva izvukao živu glavu iz Španskog građanskog rata kada ga je snajper pogodio u vrat dok je boravio u rovu. Lekari su ga na ivici života vratili u Barselonu, otkrivši da je metak za dlaku promašio glavnu arteriju.

Usvojio je sina

Džordž Orvel i njegova supruga Ajlin 1944. usvojili su sina i dali mu ime Ričard. Ajlin je nažalost preminula tokom histerektomije 1945. i Orvel je ostao sam sa detetom: "Orvel je voleo Ričarda, a Ričard je obožavao svog oca, i takva iskrena obostrana ljubav bila je mnogo važnija od Orvelovog neiskustva o nezi beba."

Umro je mlad

Iako je Džordž Orvel živeo ispunjenim životom, umro je vrlo mlad. Preminuo je od pucanja plućne arterije 1950. u 46. godini. Uzročnik je bila tuberkuloza. Orvel je patio od slabijeg zdravlja veći deo svog života i poslednje godine života često je posećivao bolnice. Po Orvelovoj smrti usvojeni sin Ričard prešao je da živi kod piščeve sestre i njenog supruga.

 

Ostavite komentar