Vesti > Srbija

LENA ima samo DESET godina, a već ŽELI da bude VATROGASAC-SPASILAC: 30 devojčica i dečaka iz GUČE izrasta u HEROJE

Dobrovoljno vatrogasno društvo im je širom otvorilo svoja vrata kako bi u toj želji i istajali

Izvor: K1info/RINA

30/07/2023 > 19:32

podeli vest:

LENA ima samo DESET godina, a već ŽELI da bude VATROGASAC-SPASILAC: 30 devojčica i dečaka iz GUČE izrasta u HEROJE
Foto: RINA


Biti vatrogasac nije nimalo lako. Pored fizičke spretnosti i snage potrebno je veliko i dobro srce. Zamislite onda koliko srce imaju ljudi koji se odluče da budu dobrovoljni vatrogasci spasioci, koji su uvek tu kad zatreba da pomognu svojim kolegama profesionalcima.

A da Srbija ne treba da brine kad je gašenje požara u pitanju, najbolje svedoči primer iz Dragačeva. Za razliku od većine svojih vršnjaka, koji se odlučuju da svoje slobodno vreme provedu na raznim sportskim treninzima ili u nekim umetničkim i kreativnim školicama, tridesetak devojčica i dečaka iz Guče marljivo vežba i priprema se za jedan od najhumanijih poziva, jer svi do jednog, žele da kad porastu postanu vatrogasci spasioci.

Lena Božović, iako ima samo 10 godina, već se odlučila čime će se baviti kada odraste. Dobrovoljno vatrogasno društvo otvorilo je širom svoja vrata kako bi ovi mališani u toj želji i istajali.

- Zanimljivo je baš zbog toga što učimo mnoge stvari, ali prvestveno što možemo da pomažemo ljudima. Želim da budem vatrogasac i zbog toga volim da dolazim ovde. Na samom početku jeste bilo malo teško, ali vremenom kada se uvežba sve postaje lakše - rekla je ona.

Bez obzira na vremenske prilike, ovi dragačevski mališani vežbaju i upijaju svaki savet svojih komandira. Oni ih prvo kroz igru uče osnovnim vatrogasnim veštinama, a potom u njima razvijaju takmičarski duh. Zbog toga ni nisu izostala ni državna priznanja. Sa nedavno održanog Vatrogasnog tamičenja u Novom Sadu, vratili su se ovenčani brojnim medaljama i peharima.

- Najvažniji su nam bili timski rad i konstantno vežbanje kako bi postigli zapažene rezultate. Bili smo dobro pripremljeni, čak nismo ni tremu imali i baš smo se lepo družili i mnogo i naučili - rekli su budući vatrogasci.

Dobrvoljno vatrogasno društvo u Guči postoji već 70 godina i zanimljivo je da su oduvek imali aktivan podmladak iz cele opštine, i iz čijih redova su potekli svi profesionalni vatrogasci-spasioci, kao i aktivni članovi društva, koji znanje prenose na neke nove klince, koji žele da krenu njihovim stopama.

- Ja sam u ovo društvo stigao pre 23 godine isto kao i ova deca, učestvovao sam na raznim Republičkim takmičenjima i tada smo osvojili prvo mesto, što me je podstaklo da ostanem u ovom društvu. Moja takmičenja su se nastavila dok nisam prestario, tada sam nastavio da pratim rad društva, polagao sam za vatrogasnog sudiju i kasnije vremenom sam došao do toga da sam komandir operativne jedinice DVD - rekao je Mladen Radojičić, komandir operativne jedinice DVD Guča.
 

 

Ostavite komentar