Priče > Green World

Vratili se DABROVI, dom im je ZASAVICA, jedna od malobrojih OAZA NETAKNUTE PRIRODE u Srbiji

Nedaleko od prestonice i Sremske Mitrovice, u Specijalnom rezervatu prirode, stanište je više stotina retkih ptica, životinja i riba

Autor: Tanjug/wikipedia

31/07/2022 > 09:32

podeli vest:

Vratili se DABROVI, dom im je ZASAVICA, jedna od malobrojih OAZA NETAKNUTE PRIRODE u Srbiji
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Plodno zemljište važi za jedno od najvećih aduta naše zemlje. Još pre nove ere, možda i najplodnije, nalazi se uz reku Savu, gde je nekad bilo Panonsko more. Mnogi turisti koji su prošli ovim tlom opisuju ga kao raj netaknute prirode, koje je pod zaštitom države prve kategorije.

Specijalni rezervat prirode Zasavica je prirodni rezervat stavljen pod zaštitu države 1977. godine kao prirodno dobro I kategorije od izuzetnog značaja. Rezervat se prostire u severnoj Mačvi na teritorijama opština Sremska Mitrovica i Bogatić. Ovo je močvarno područje sa poplavnim livadama i šumama površine 1825 hektara uz rečicu Zasavicu dužine 33,1 km. Kroz ovaj rezervat teče rečica Zasavica, potok Batar, kanali Jovac i Prekopac i postoji veza sa rekom Savom.

Stanište je više stotina ptica, životinja i riba. U ovom rezervatu obitava riba umbra, a od 2004. godine i porodice dabrova, koji su uništeni pre oko stotinak godina u celoj državi. 2005. godine Prirodnjački muzej iz Minhena darovao je 16 porodica dabrova koji su se dobro prilagodili u novoj sredini – neke porodice već su dobile prinove, a sve su već izgradile sopstveni dom – na vodi i pod vodom – u koji u proseku ugrađuju 25-30 kubnih metara drva. Na Zasavici je izgrađen objekat za posetioce – sa više ležajeva, a otkako su se dabrovi vratili, održavaju se kampovi prirodnjaka iz Srbije i više zemalja Evrope.

Ostavite komentar