Priče > Green World

Biće KAŽNJEN svaki ZLOČIN PROTIV PRIRODE - inspekcija zatekla KAMION dok ISTOVARA OTPAD u reku

Republički inspektori zatekli su kamion građevinske kompanije kako istovara otpadni mulj u reku Kubršnicu na teritoriji Aranđelovca

Izvor: K1info/Tanjug

16/10/2022 > 17:20

podeli vest:

Biće KAŽNJEN svaki ZLOČIN PROTIV PRIRODE - inspekcija zatekla KAMION dok ISTOVARA OTPAD u reku
Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ZASTITE ZIVOTNE SREDINE/ PRIVATNA ARHIVA


Iz ministarstva zaštite životne sredine saopšteno je da su republički inspektori zatekli kamion građevinske kompanije „Arbag“ koje je angažovala firma „Instone KubršLine“, kako istovara otpadni mulj u reku Kubršnicu na teritoriji Aranđelovca.

Ministarka Irena Vujović, po čijem nalogu su inspektori izašli na teren, istakla je da oni detaljno ispituju slučaj i poručila da očekuje da će počinioci biti najstrože kažnjeni.

- Današnji primer bahatosti i neodgovornih odnosa prema životnoj sredini i našim rekama zaslužuje kaznu, koja bi trebalo da posluži kao primer svima koji ubuduće pomisle da otpadni materijal odlože u reku. Prošlo je vreme kada su takvi postupci bili tolerisani, a pokazaćemo nultu toleranciju prema svima koji počine zločin protiv prirode poput današnjeg slučaja istovara otpada u reku - rekla je ona.

Dodala je da je od republičkih inspektora, čim je ministarstvo dobilo prijave građana, zatražila da izađu na teren i detaljno ispitaju slučaj, što su oni zajedno sa lokalnim inspektorima i učinili.

Vujović je poručila da Ministarstvo koje vodi ulaže velika sredstva i napore, kako bi se zaštitile reke i ocenila da su ovakvi postupci pojedinaca nedopustivi.

- Država će sankcionisati svako neodgovorno ponašanje prema životnoj sredini i u tome nema povlašćenih ni zaštićenih. Hvala građanima koji su zabeležili ovaj slučaj i time dali doprinos našim naporima da sačuvamo životnu sredinu - rekla je ministarka.

Pozvala je građane da nastave da beleže i ministarstvu prijavljuju svaki slučaj ekoloških prekršaja na koji nailaze u svom okruženju, jer, kako je rekla, samo zajedno možemo da sačuvamo životnu sredinu za dobrobit svih.

Uzorak otpada koji je istovaren u reku Kubršnicu poslat je na analizu u akreditovanu laboratoriju, navode iz Ministarstva zaštite životne sredine i dodaju da su o slučaju nezakonitog istovara otpada u Kubršnicu obavešteni i nadležna vodna kao i ekološka policija.

 

 

 

Ostavite komentar