Vesti > Srbija

Ne bismo da ŠIRIMO PANIKU, ali... dr Aleksandar Stojanović tvrdi: Čeka nas NEŠTO MNOGO GORE OD KOVIDA

Direktor Doma zdravlja Palilula rekao je da je procenat pozitivnih 10 osto, a porasta obolelih od korona virusa u odnosu na leto nema

Izvor: K1info/Tanjug

15/10/2022 > 12:33

podeli vest:

Ne bismo da ŠIRIMO PANIKU, ali... dr Aleksandar Stojanović tvrdi: Čeka nas NEŠTO MNOGO GORE OD KOVIDA
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC


Direktor Doma zdravlja Palilula, Aleksandar Stojanović, rekao je kod njih uglavnom dolaze pacijenti sa simptomima, a testira se od 100 do 120 ljudi dnevno, što nije porast broja u odnosu na letnje mesece jul i avgust.

- Procenat pozitivnih je 10 odsto, a simptom ne mora biti isključivo temperatura, već može biti i samo kašalj, promuklost, malaksalost ili dijareja - rekao je dr Stojnović.

On poziva sve građane sa simptomima respiratornih infekcija da se jave izabranom lekaru, ili odu u kovid ambulantu ukoliko sumnjaju na virus korona. Kako napominje gužve nema, a ukoliko su pacijenti pozitivni izolacija traje sedam, osam dana, pa kontrola.

Stojanović posebno apeluje na to da građani ne odlaze samoinicijativno u apoteku po lekove, već isključivo posle pregleda i terapije koju je postavio lekar.

Podsetio je da je od 1. oktobra dostupna vakcina protiv sezonskog gripa i pozvao građane da je prime.

- Prošle godine nismo imali grip, ali iz iskustva znam da ne može da bude tako dve godine za redom. Dobili smo vakcinu protiv gripa, i svim hroničnim pacijentima i onima sa oslabljenim imunitetom savetujem da odu u bilo koji Dom zdravlja i prime tu vakcinu - apelovao je Stojanović.

Foto: Tanjug/AP Photo/Rogelio V. Solis

 

Ipak, napominje da pre primanja bilo koje vakcine, uključujući i tu protiv sezonskog gripa, građani moraju da odu na pregled kod izabranog lekara.

Dodaje da je paralelno sa imunizacijom protiv sezonskog gripa u toku i davanje četvrte, odnosno buster doze protiv kovida, za koje ne vlada posebno interesovanje, iako ima i preminulih na dnevnom nivou. 

- Drugi apel je da, ako u porodici ima neko zaražen, dete izoluju na dan, dva i ne šalju u obdanište, već odu kod pedijatra. Desi se da dete zarazi ostale učenike u razredu ili predškolskoj ustanovi - kazao je on.

Dodaje da u pedijatrijskim službama, za sada, nema gužve.

Kada je reč o periodu pred nama, Stojanović kaže da je uveren da su pred zdravstvom veći izazovi od kovida.

- Gledajući šta se dešava u svetu, krize, stres, način života, ekonomija, nažalost, mislim da nas očekuje nešto mnogo gore od kovida - zaključuje dr Stojanović.

 

 

 

Ostavite komentar