Priče > Green World

Železara u Smederevu ulaže u postrojenja koja će smanjiti ZAGAĐENJE

Železara se i dalje suočava sa ekološkim izazovima, a kineski vlasnik se ugovorom obavezao na rešavanje problema zagađenja

Izvor: K1info/rts.rs

12/01/2024 > 23:45

podeli vest:

Železara u Smederevu ulaže u postrojenja koja će smanjiti ZAGAĐENJE
Foto: Youtube PrintScreen/Al Jazeera Balkans


Izvršni direktor proizvodnje HBIS Srbija Vladan Mihailović izjavio je danas da železara u Smederevu gradi postrojenja koja će smanjiti zagađenje.

Mihailović je naveo da nova aglomeracija koristi isključivo visokopećni gas umesto prirodnog gasa i da je opremljena najsavremenijim postrojenjima za prečišćavanje gasova.

Kako kaže, železara se i dalje suočava sa ekološkim izazovima, a kineski vlasnik se ugovorom obavezao na rešavanje problema zagađenja.

- HBIS Srbija će u 2024. godini izgraditi zaštitni zid oko otvorenog skladišta sirovina, čime će se omogućiti smanjenje emisije sitnijih frakcija rude prilikom istovara. U prethodnom investicionom ciklusu uložili smo više od 300 miliona evra u projekte poboljšanja kvaliteta životne sredine i energetske efikasnosti. Naredni ciklus će biti znatno veći - rekao je Mihailović za RTS.

Kada je reč o problemu crvene prašine koja zasipa sela Radinac, Ralja i Vranovo kod Smedereva, Mihailović kaže da kompanija planira da izgradi konvertor broj četiri, koji će imati elektrostatičko prečišćavanje komentorskih gasova.

- To je takozvano suvo prečišćavanje u odnosu na sadašnje vlažno prečišćavanje gasova. Takođe, izgradićemo postrojenje za skladištenje konvertorskog gasa, koji će služiti i kao energent za ostala postrojenja - istakao je Mihailović.

Prema njegovim rečima, zbog poremećaja industrije ugašena je visoka peć 1 smederevske železare, ali je proizvodnja i dalje više od 1,1 miliona odlivenih šiljkova.

- Proizvodnju smo nastavili sa visokom peći 2, a na domaće tržište smo plasirali oko 35 odsto naših proizvoda. U zemlje bivše Jugoslavije smo izvezli oko 10 odsto, dok je ostatak plasiran u zemlje centralne i jugoistočne Evrope – Nemačku, Italiju, Austriju, Poljsku i Francusku - kaže Mihailović.

Mihailović je naveo i da su u kompaniji HBIS Srbija spremni da ponovo pokrenu i visoku peć 1, ukoliko tržište čelika i potrebe kupaca to budu zahtevali i tom prilikom podsetio da su mnogi konkurenti takođe delimično obustavili proizvodnju zbog tržišnih poteškoća.

 

Ostavite komentar