Priče > Green World

Počeo je kllimatski SLOM: Ovo je zvanično NAJTOPLIJE leto na Zemlji i druga NAJVRELIJA godina u istoriji

Prošli mesec nije bio samo najtopliji avgust zabeležen modernom opremom, već je to bio i drugi najtopliji mesec, posle jula 2023. godine

Izvor: K1info/telegraf.rs

08/09/2023 > 19:49

podeli vest:

Počeo je kllimatski SLOM: Ovo je zvanično NAJTOPLIJE leto na Zemlji i druga NAJVRELIJA godina u istoriji
Foto: Tanjug/AP


Zemlja je izgurala svoje najtoplije leto na severnoj hemisferi ikada izmereno, sa rekordno toplim avgustom koji je završio sezonu brutalnih i smrtonosnih temperatura, saopštila je Svetska meteorološka organizacija (SMO), javlja AP.

Prošli mesec nije bio samo najtopliji avgust koji su naučnici ikada zabeležili sa modernom opremom, već je to bio i drugi najtopliji mesec, iza jula 2023, objavili su u sredu SMO i evropska klimatska služba "Kopernikus".

Avgust je bio za oko 1,5 stepeni Celzijusa topliji od predindustrijskih proseka. To je prag koji svet pokušava da ne pređe, iako su naučnici više zabrinuti zbog porasta temperatura tokom decenija, a ne samo zbog promene tokom mesec dana.

Svetski okeani - koji čine više od 70 odsto Zemljine površine - bili su najtopliji ikada zabeleženi, sa skoro 21stepenom Celzijusa, a izmerene su visoke temperature tri meseca zaredom, saopštili su SMO i "Kopernikus".

- Pasji dani leta ne samo da laju, već i grizu - rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres u saopštenju. - Klimatski slom je počeo.

Prema Kopernikusu, ova 2023. je do  sada druga najtoplija godina u istoriji, iza 2016.

 

Ostavite komentar