Priče > Green World

Buđenjem "USPAVANOG DŽINA" čovečanstvo RIZIKUJE BIBLIJSKI POTOP

Potencijalno katastrofalni ishod mogao bi biti izbegnut ako bi države poštovale dogovor postignut na Klimatskom samitu u Parizu

Autor: RTS.rs

04/09/2022 > 13:22

podeli vest:

Buđenjem "USPAVANOG DŽINA" čovečanstvo RIZIKUJE BIBLIJSKI POTOP
Foto: Pixabay.com


Topljenje Istočne antarktičke ledene ploče moglo bi da izazove planetarne poplave i podizanje nivoa mora do kraja ovog veka, prenosi RTS.

Ukoliko klimatske promene nastave da napreduju dosadašnjim tempom, očekuje nas urušavanje i topljenje "uspavanog džina" Južnog pola koji će do 2300. podići nivo mora za jedan do tri metra, a do 2500. za dva do pet metara.

Naučnici koji su svoje istraživanje objavili u časopisu "Nature", napominju da bi potencijalno katastrofalni ishod mogao biti izbegnut ako bi države poštovale dogovor postignut na Klimatskom samitu u Parizu - smanjivanje emisija gasova sa efektom staklene bašte kako bi se rast prosečne temperature ograničio na ispod dva stepena Celzijusa.

Prosečna temperatura, koja se u periodu od Industrijske revolucije do danas, povećala za 1,1 stepen Celzijusa, uz nepromenjenu potrošnju energenata i nepromenjene emisije gasova iz fosilnih goriva, do 2100. godine porašće za 2,7 stepeni.

Ukoliko se porast globalne temperature zadrži ispod dva stepena, topljenjem Istočne antarktičke ploče će do 2500. godine doći do podizanja nivoa mora za pola metra, pokazuju istraživanja.

U tom slučaju „uspavani džin“, koji u sebi sadrži najveći deo glečerskog leda na Zemlji, nastaviće svoj san i najverovatnije neće doprineti potopu u toku ovog veka. Međutim, određen porast mora ne može da bude sprečen zbog topljenja leda u zapadnim delovima Južnog pola i Artktiku.

Ono što što najviše zabrinjava jeste činjenica da čovečanstvo ima sve manje vremena da izbegne posledice topljenja glečera.

 

 

Ostavite komentar