Priče > Društvo

KAMERE ZA RIKVERC treba da postanu OBAVEZNE, posebno na KOMBIJIMA, PIKAPOVIMA I SANITETIMA

Damir Okanović kaže da su sve češće nesreće u kojima stradaju pešaci koji se zateknu iza vozila, ali da postoji rešenje

Autor: M. D.

08/12/2022 > 20:01

podeli vest:

KAMERE ZA RIKVERC treba da postanu OBAVEZNE, posebno na KOMBIJIMA, PIKAPOVIMA I SANITETIMA
Foto: YouTube screenshot


Komitet za bezbednost u saobraćaju pokreće inicijativu da kamere za kretanje unazad budu obavezne za ona vozila u kojima vozač nema mogućnost pregleda.

Ova priča ponovo je aktuelna nakon čestih saobraćajnih nesreća u kojima stradaju pešaci koji se zateknu iza vozila dok se ono kreće unazad.

Poslednji slučaj dogodio se pre samo nekoliko dana kada je stariju ženu udarilo vozilo Hitne pomoći krećući se u rikverc.

Prema podacima nadzorne kamere incident se desio 3. decembra, pre podne.

Žena se kretala stazom kada je na nju naletelo vozilo, a ni vozač, ni medicinsko osoblje nisu to primetili.

Baka je ostala zaglavljena ispod Hitne pomoći, a kako se vidi na snimku, vozilo se pod rotacijom kretalo u rikverc između zgrada. Pretpostavlja se da starija žena nije čula vozilo, a da vozač, zbog nepreglednosti, nije uočio staricu i zakočio na vreme. 

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže za K1 info da je u maju 2019. godine prvi put pokrenuta inicijativa nadležnom Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ali da je ona odbijena. Tada je kao razlog navedeno to što prema evropskim standardima taj propis nije obavezan. 

- Predložili smo da u svim kombi, "pikap" vozilima i sanitetima  budu obavezne kamere koje će biti postavljene na tablicama sa zadnje strane i koje će pomoći vozačima kada se kreću u rikverc.  Prevoznici sada nemaju zakonsku obavezu da imaju instaliranu kameru, ali su vozači u velikom problemu, jer retrovizori nisu dovoljni zbog "mrtvog" ugla, a ogledala pokazuju upola manju sliku i ograničavaju pregled. Problem je što i oni koji upravljaju ovakvim vozilima moraju naizmenično da gledaju u jedan i drugi retrovizor, što im dodatno otežava upravljanje vozilom, pa dolazi do nesreća - kaže Okanović.

Foto: Shutterstock

 

On podseća da je pre nešto više od dva meseca poginula i trogodišnja devojčica na Karaburmi kada je kombi  koji je prevozio brzu poštu udario dok se kretao u rikverc.

- Setimo se i na Novom Beogradu, 2012. godine na isti način je pregažena starica. Taj čovek, koji je vozio, inače preduzetnik, sada je jedan od najvećih pobornika da se kamere ugrade na svako kombi vozilo. Zalažemo se i da u autobusima koji imaju najmanje troja vrata budu postavljene kamere kako bi vozač mogao da posmatra ulazak i izlazak putnika na svim vratima. Vozači su u velikom problemu jer ne mogu da vide putnike, a oprema koja bi im to omogućila je  jeftinija i može se kupiti već od 1.000 dinara na oglasima - dodaje on. 

 

 

 

 

Ostavite komentar