Priče > Društvo

BEZOBRAZNE cene za NOVU GODINU: ZLATIBOR skuplji od PRAGA, Milana, ISTANBULA... - samo za apartman TREBA VAM 3.000 evra

Zbog previsoke cene smeštaja, ali i organizovanih dočeka u Srbiji, mladi češće biraju da najluđu noć provedu na ulicama evropskih metropola

Autor: K. Milanović

22/11/2022 > 19:44

podeli vest:

BEZOBRAZNE cene za NOVU GODINU: ZLATIBOR skuplji od PRAGA, Milana, ISTANBULA... - samo za apartman TREBA VAM 3.000 evra
Foto: Shutterstock

Iznajmljivanje luksuznog apartmana na Zlatiboru za Novu godinu može vas koštati, verovali ili ne, i do 3.000 evra za svega tri noći!

Naime, najam smeštaja sa dve spavaće sobe za šest osoba od 29. decembra do 1. januara, na jednoj od najposećenijih srpskih planina košta pravo bogatstvo - 351.624 dinara. Prostom računicom dolazimo do toga da će jednu osobu tri dana u ovom apartmanu koštati čak 500 evra. 

Ako ste pomislili da je u pitanju luksuzan hotel sa all inclusive uslugom i uključenim dočekom grdno ste se prevarili. U pitanju je samo najam apartmana na tri noći, bez doručka i bez svečane večere kada kazaljke budu pokazale ponoć.

Ova basnaslovna cifra predstavlja skoro pet prosečnih plata u Srbiji. Iako mnogi biraju da praznike i odmore provedu u domovini, jer veruju da je to nejjeftinija opcija, to već odavno nije slučaj.

Naravno, ima i dosta jeftinijih smeštaja na Zlatiboru. Najjeftiniji apartman za dve osobe trenutko košta manje od 200 evra, ali se nalazi nekoliko kilometara od centra Zlatibora. Što je smeštaj bliže centru to je i skuplji, pa u proseku apartman za dve osobe košta oko 500 evra.

Za mnogo manje pare doček možete da provede u nekoj od evropskih metropola. Dakle, za manju svotu novca dobićete veći broj noćenja i plaćen doručak. 

Sa druge strane, najluđu noć možete provesti na ulicama Krakova, a tri noćenja u hotelu sa doručkom platićete svega 145 evra. Isto to u Pragu i Istanbulu stajaće vas 180 evra, a Atina čak i manje - 130 evra.

Foto: printscreen/booking

 

Naravno, ima i onih koji ne žele da provedu puno vremena u autobusu, pa zato radije biraju Srbiju. 

Međutim, čak i ako idete avionom, inostranstvo vam neće biti puno skuplja opcija. Recimo, ako se odlučite za Istanbul tri noćenja u hotelu sa doručkom i povratnom avio kartom stajaće vas 249 evra! Četiri noći u Milanu koštaće 389 evra, a pet dana na Kipru svega 299 evra.

Zbog toga, ni ne čudi, što su evropske metropole već godinama pri vrhu liste mladima kada je odabir destinacije za doček Nove godine u pitanju.

Mladi nemaju novac za udarne destinacije u Srbiji

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić objašnjava da je novac jedan od razloga zbog kojih mladi ne biraju "udarne" destinacije.

- Mladi retko idu na udarne destinacije, najviše zbog novca, tako da će pre svakako izabrati odlazak u neki od evropskih gradova. Takođe, sve češće na doček odlaze u velike gradove u našoj zemlji. Recimo, Beograđani odlaze u Novi Sad, Niš, Kragujevac i obratno - kaže on za k1info.rs.

Foto: Unsplash.com

Zlatibor

Interesovanje mladih u Srbiji za doček Nove godine u inostranstvu je i ove godine veliko.

- Najtraženije već godinama su evropske metropole. Ponude koje uključuju autobuski prevoz mogu da se nađu već i za stotinak evra. U tim turama uglavnom nema organizovan doček, već najluđu noć provode na trgovima - objašnjava naš sagovornik.

Seničić se slaže da 2.000 evra za dve noći na Zlatiboru zaista jeste puno novca.

- Sigurno su u pitanju luksuzni apartmani, u zgradama koje su se tek izgradile. Ipak, da je mnogo - mnogo je. Međutim, čim to postoji i čim se prodaje po toj ceni sigurno da u Srbiji ima i ljudi koji su spremni da izdvoje toliki novac. Evidentno je da to nije namenjeno većini građana Srbije, već određenoj kategoriji kupaca. Naravno, na Zlatiboru ima da se nađe i dosta jeftinijih apartmana - rekao je naš sagovornik.

 

 

 

Ostavite komentar