Priče > Društvo

Ivan ima CEREBRALNU PARALIZU i svoje GAZDINSTVO - inkluzija ne treba da bude SAMO REČ

Pre 29 godina Ivan je rođen sa teškim oštećenjem mozga i dijagnozom cerebralne paralize, doktori su rekli da neće preživeti

Izvor: K1info/Tanjug

17/11/2022 > 20:04

podeli vest:

Ivan ima CEREBRALNU PARALIZU i svoje GAZDINSTVO - inkluzija ne treba da bude SAMO REČ
Foto: tanjug TV


Sakriveni od očiju javnosti, u mraku svojih domova ili ustanova, zbog sramote jer su drugačiji. Osobe koje boluju od cerebralne paralize neretko žive usamljenim životima, jer roditelji i okruženje odbijaju da ih uključe u aktivnosti zdravih ljudi.

Ipak, u jednom domaćinstvu u selu Surduk nadomak Stare Pazove, situacija je potpuno drugačija.

Na zelenoj plantaži porodice Lalović Dronjak čućete pesmu. Možda ne baš uobičajenu melodiju na koju ste navikli. Ali kod Ivana, gazde ovog domaćinstva i njegovih ukućana, baš ništa nije obično.

Pre 29 godina Ivan je rođen sa teškim oštećenjem mozga i dijagnozom cerebralne paralize. Doktori su rekli da neće preživeti. Ali se njegova majka potrudila da struci i celom svetu pokaže drugačije.

Tatjana Dimić Dronjak, Ivanova majka donela je odluku pošto je njen sin završio osnovnu školu.

- Rešila sam da ne upisujemo srednju školu, nego da se preselimo ovde i krenemo seoski tip aktivnosti. Da se bavimo poljoprivredom - rekla je ona.

Dolaskom na selo i otvaranjem samoodrživog gazdinstva Ivanov život dobio je smisao. Dane je provodio u teškom fizičkom radu, ali u društvu majke. Usamljen, jer nije bio okružen sebi sličnima.

Foto: tanjug TV

Porodica Đulinac

Sve dok na kapiju njegovog doma nije došla porodica Đulinac. Bračni par sa cerebralnom paralizom koji ovde živi i radi, podjednako sa ostalim članovima domaćinstva.

Viktorija Đulinac Nikolić ističe da oni funkcionišu kao jedna velika porodica. Tako reč odbacivanje u ovom domaćinstvu ne postoji. I tako je od kada znaju za sebe.

Ivanova sestra, Marija Lalović kaže da je na nju lično njegovo stanje uticalo tako da postane svesna toga da su ljudi oko nas drugačiji.

- I da je potrebno da mi koji nemamo takve oblike smetnje prilagodimo naše ponašanje prema njima i da im omogućimo da sredina bude takva da oni mogu da funkcionišu potpuno slobodno u njoj - rekla je ona.

Sa ove plantaže, nazvane "Iva" po nadimku njenog gazde Ivana, šalje se posebna poruka u društvo: inkluzija ne treba da bude samo reč.

Više o ovoj porodici možete videti u emisiji "Deo nas" Ivane Nedić.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar