Priče > Društvo

ZNAČAJNA POMOĆ - agrarni budžet ove godine REKORDNIH 70 milijardi

Očekuju se u subvencije za suncokret i sećernu repu, koja je u upadljivom padu kada je reč o zasejanim površinama

Izvor: K1info/Tanjug

09/11/2022 > 22:18

podeli vest:

ZNAČAJNA POMOĆ - agrarni budžet ove godine REKORDNIH 70 milijardi
Foto: Pexel.com


Agrarni budžet Srbije nije bio nikada veći, jer će ove godine iznositi nešto više od 70 milijardi dinara, a što je oko 5,2 od ukupnog bužeta, kaže agroanlitičar Goran Ðaković.

- Ove godine to se najviše osetilo analizom uvoza traktora i njihove prodaje na domaćem tržistu, pa smo sada na 3.500 traktora za devet meseci, što polovnih, što novih, za koje je većina subvencija obezbeđena uz pomoć države - kaže Đaković.

Foto: RINA

 

On naglašava da će taj broj preći 4.000, jer trenutno ima još 500 predmeta sa zahtevima za nabavku traktora u Ministarstvu poljoprivrede, dok su ne tako davno, kako kaže, stajali godinama, zato što nije bilo dovoljno interesenata.

Upozorava, međutim, da je teško doći do traktora jer ih nema na lageru i to zbog nedostatka rezervnih delova, pa se čeka po nekoliko meseci, ali slično je, dodao je u celom svetu.

- Kada imate dobar traktor, imate mnogo bolje uslove da obradite zemlju i na kraju dobijete bolje prinose, pa sam za to da recimo umesto keš novca treba obezbediti subvenciju za gradnju sistema za navodnjavanje, jer tako ubrzo dignete prinos za 10 do 20 odsto - kaže Ðaković.

Dodao je da će značajnih subvencija biti i za suncokret i sećernu repu, koja je u upadljivom padu kada je reč o zasejanim površinama.

- S druge strane, raduje to što je pšenice mnogo više, pa ćemo sada imati više od 720.000 hektara, naspram prošlogodišnjih 630.000, a verovatno je dobra otkupna cena to pogurala - objašnjava Ðaković.

Pomenuo je i da su značajne subvencije namenjene stanovnicima Kosova i Metohije, te da to kao i ranije ide preko Kancelarije za KiM.

- Raduje što je sve više proizvoda odande, a tamo se pre svega razvija vinogradarstvo - naveo je Ðaković i dodao da je za poljoprivrednike na Kosovu i Metohiji uvek izdašnija pomoć, što je i logično zbog teških uslova rada.

Ðaković je kazao da je za poljoprivrednike veoma važno da se što pre uspostavi digitalna platforma e-agrar, jer će tako mnogo lakše dolaziti do subvencija, a smanjiće i troškove i dokumentaciju.

Naglasio je, međutim, da je bilo zloupotreba kada je reč o subvencijama.

- Neki od korisnika nisu čak ni kupili traktore, a uzeli su novac ili su, recimo, na tuđe ime falsifikovali potpise, pa će policija imati čime da se bavi - kazao je Ðaković.

 

 

Ostavite komentar