Lifestyle > Mozaik

PUNO dvorište RUŽA, a niste uložili ni DINAR? Da, MOGUĆE JE, evo i kako

Jedna od omiljenih cvetnih kultura može se razmnožiti lako, u samo nekoliko koraka

Autor: K1info/Anica Ninković

28/10/2022 > 08:53

podeli vest:

PUNO dvorište RUŽA, a niste uložili ni DINAR? Da, MOGUĆE JE, evo i kako
Foto: Pixabay.com


Ne kažu džabe da je ruža kraljica cveća. Širok spektar boja, prelepi mirisi i dugo cvetanje dalo joj je široku primenu u pejzažnoj arhitekturi i hortikulturi. Omiljene su u okućnicama, dvorištima i na otvorenim površinama, kao što su parkovi, trgovi, pijacete...

Ruže su omiljeni rezani cvet, a pored toga mogu se saditi u saksijama i iz pravilnu negu dugo se održavaju na terasama ili balkonima.

Zaista, retko se koja zelena površina može zamisliti bez ruže. Ljubitelji ovog cveća nekada znaju i da preteraju, pa se prilikom kupovine sadnica ruža zanesu, jer ne mogu da se odluče koju će boju pre izabrati.

To ponekad i nije tako jeftina investicija, ako se uzme u obzir da se neka od kupljenih ruža neće primiti. Neretko se dešava da sadnice same po sebu budu loše, bolesne ili uvele, sa lošim korenovim sistemom. U tom slučaju uzaludno ste bacili novac, vreme i trud da je zasadite.

A da li ste znali da postoji mogućnost da ruže razmnožite sami bez ikakvih novčanih ulaganja. Poenta je, da koju god ružu vidite možete je ožiliti. Sada je vreme jesenje sadnje, tako da do sredine novembra kada treba obaviti postupak ožiljavanja putem reznica.

Foto: K1info/Anica Ninković

ožiljena ruža stara više od godinu dana

 

Šta su reznice

Delovi koji se uzimaju sa matične biljke i služe za razmnožavanje vegetativnim putem, nazivaju se reznice. One mogu biti zelene, poluzrele i zrele.

Zelene reznice uzimaju se na proleće u martu i aprilu. To su nežni delovi biljke u kojima su sokovi tek krenuli da se kreću kroz sprovodne sudove. Zato su nezahvalne za ožiljavanje, pa je najčešće potrebno korišćenje različitih hormona rasta.

Poluzrele reznice uzimaju se na jesen. To du grančice koje nisu u potpunosti odrvenele. Najčešću primenu imaju kod četinara i zimzelenih vrsta.

Zrele reznice se isto uzimaju na jesen, s tim što su to delovi biljke koji su već odrvenjeni.  Ove reznice su najlakše za ožiljavanje.

Evo kako ožilite ružu u samo pet koraka

Korak 1. Isecite granu ruže koju želite da imate u svom dvorištu

Grana za buduće reznice mora biti jaka, čvrsta, zdrava i bez mehaničkih oštećenja. Važno je da na njoj ima listova i spavajućih pupoljaka. Spavajući pupoljak ili okce nalazi se u pazuhu listova i iz njega će na proleće izrasti nova grančica.

Foto: K1info/Anica Ninković

grančica ruže

Korak 2. Napravite reznice

Kada ste pravilno izabrali granu potrebno je da od nje napravite reznice. Oštrim makazama pravite kosi rez tik iznad lista i okca. Na svakoj reznici potrebno je da bude samo jedno okce i jedan list, ne više od toga. Donji rez može da bude i ravan, a gledajte da deo ispod lista bude što duži, da reznica ima oko 10 cm.

Korak 3. Pripremite mesto sadnje

Mesto sadnje treba da bude na suncu. Ašovom iskpajte rupu, motikom fino usitnite zemlju, jer ona mora biti mekana, rastresita, a po mogućstvu izmešana sa malom količinom stajskog đubriva.

Foto: K1info/Anica Ninković

zemlja pripremljena za sadnju

Korak 4. Pobodite reznicu

Reznicu ubodite što dublje u zemlju, ali da list i okce vire iznad. Zatim, malo je zagrnite zemljom i lagano utapkajte prstima.

Foto: K1info/Anica Ninković

reznica pobodena u zemlju

Korak 5. Poklopite reznicu

Kada ste sve obavili, potrebno je da reznicu poklopite bilo kakvom staklenom teglom. Može i plastična flaša presečena na pola, ali je staklo uvek bolji izbor. Teglu nabite u zemlju bar do pola vodeći računa da ne oštetite list. Sa spoljne strane malo je nagrnite zemljom, a kad počnu mrazevi zatrpajte je malo više. Na taj način sprečavate novu biljku da izmrzne na niskim temperaturama.

Foto: K1info/Anica Ninković

reznica pokrivena teglom

Postupak ožiljavanja reznica je gotov, nije teško, zar ne. U nekoliko narednih dana primetićete da tegla orošava unutra, tj. da je vlažna i pojavljuju se suzice. Bez brige, to je normalan proces. Biljka je živa, a list obavlja proces transpiracije.

Jako je važno da znate da teglu nikako ne smete da skidate do proleća. A čak i da zimi padne na nju veliki sneg, ne skidajte ga. Snežni pokrivač je dobar izolator i čuvaće biljku od mraza i hladnoće.

Sada kada ste sve uradili, ostaje vam samo da čekate proleće i prve lepe dane da skinete teglu. Videćete da je iz okca izrasla nova grančica. Kako vreme bude prolazilo, biljka će sve više rasti i jačati, tako da ćete već pred leto moći da uživate u lepoti njenog cveta. A još veće zadovoljstvo biće pomisao da ste svoju ružu ožilili sami.

 

 

 

 

Ostavite komentar