Priče > Društvo

Borba za čist vazduh je prioritet, SADIĆEMO ŠUME ŠIROM ZEMLJE

Ministarstvo će nastaviti da subvencioniše zamenu kotlova, kupovinu eko vozila, kao i sa akcijama pošumljavanja

Izvor: K1info/Tanjug

03/11/2022 > 13:04

podeli vest:

Borba za čist vazduh je prioritet, SADIĆEMO ŠUME ŠIROM ZEMLJE
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Čist vazduh je jedan od prioriteta za Vladu Srbije, poručila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, povodom obeležavanja svetskog Dana čistog vazduha.

Ona je navela da će njeno ministarstvo nastaviti da subvencioniše zamenu kotlova, kupovinu eko vozila, kao i sa akcijama pošumljavanja, i da je u poslednjih nekoliko dana zabeležen povećan nivo zagađenja u gradovima širom zemlje.

 

- Čak 65 odsto zagađenja dolazi iz individualnih ložišta i ključno je da što više domaćinstava i javnih ustanova pređe na ekološki prihvatljivije načine grejanja. Postoje gradovi u Srbiji u kojima je zabeleženo zagađenje, vidimo da ni u Beogradu kvalitet vazduha nije na zadovoljavajućem nivou. Mi smo se u prethodne dve godine trudili da zamenimo gradske toplane i druga ložišta da prednju na ekološki efikasnije energente - rekla je Vujovićeva.

Navela je da su u više od 50 jedinica lokalnih samouprava u Srbiji zamenjene kotlarnice i da će se efekti toga videti tokom naredne godine.

Ona je istakla da najveći problem i dalje prave individualna ložišta, iako je ministarstvo kroz subvenciju pomoglo zamenu kotlova u domaćinstvima širom zamlje Nišu, Užicu, Kosjeriću...

Takođe, podsetila je da su zamenjeni kotlarnice i u školama i sportskim salama u Valjevu, Kosjeriću, Novom Pazaru i drugim gradovima, kao i da je rešen višedecenijski problem sa gradskom toplanom u Kragujevcu.

Foto: Pixabay.com

 

- Nastavićemo i dalje da pomažemo i pravne subjekte i fizička lica kroz konkurse koji se raspisuju svake godine - poručila je Vujovićeva.

Kada je reč o pošumljavanju, ministarka je najavila da će uskoro početi sezona sadnje i da će se saditi širom zemlje.

Vujevićeva je kazala da je značajne rezultate u borbi protiv zagađenja vazuha dala mera i subvencija ministarstva za prelazak na električna i hibridna vozila.

Izrazila je zadovoljstvo što su građani pokazali veliko interesovanje za prelazak na eko vozila.

- Mi smo izdvojili značajna sredstva u ovoj godini i svakodnevno primimo desetine zahteva. Na taj način građani su i podigli svest da svoja vozila zamene za ekološki prihvatljiva - rekla je ona Tanjugu.

Zaključila je da borba za čistiji vazduh mora biti intenzivna, jer je zagađivača u Srbiji jako puno i poručila da će ministarstvo nastaviti da daje svoj doprinos u toj borbi.

Širom sveta se danas obeležava Svetski dan čistog vazduha, kao podsetnik da je vazduh uslov života i kao upozorenje na opasnosti usled svakodnevnog prekomernog emitovanja štetnih materija u atmosferu.

 

 

 

Ostavite komentar