Priče > Društvo

SVe dobrobiti PLACENTE - koristi se kao LEK, a ima je i u KREMAMA

U svetu vam posteljicu nakon porođaja spakuju da ponesete, kao što je to slučaj u restoranu sa jelom koje ne pojedete, rekla je babica

Izvor: K1info

01/11/2022 > 21:00

podeli vest:

SVe dobrobiti  PLACENTE - koristi se kao LEK, a ima je i u KREMAMA
Foto: Pixabay.com


Među pripadnicama svetskog džet seta poslednjih godina postalo je popularno da se posle porođaja placenta previa sačuva, a zatim pretvori u tablete i konzumira.

Kod nas to nije zaživelo, ali se sve više spominju kreme od placente.

Upotreba posteljice i njena funkcija tokom trudnoće bila je tema emisije “Mi danas” na K1 televiziji kod Manje Grčić i Ivon Jafali.

Babica Divna Miljković objasnila je da je placenta moćan organ koji nastaje tokom trudnoće.

- Ona je napravljena od identičnog genetskog materijala kao i beba. To je organ koji podržava i hrani bebu u svakom smislu i zaista je moćan. U našim porodilištima postoji uobičajen proces koji se odnosi na to šta se radi sa posteljicom. Dok sam radila u porodilištu KBC „Dragiša Mišović“ imali smo posebne kese za zamrzivač sa „Torlaka“ i svaku placentu smo  odlagali u tu kesu i „Torlak“ je to preuzimao - rekla je babica na televiziji K1.

Foto: K1info

 

Ona povremeno prisustvuje kućnim porođajima, na kojima je kako je sama istakla, drugačiji odnos prema posteljici.

- Od posteljice mogu da se naprave razni homeopatski lekovi, može da se osuši i da se uzimaju kapsule, a u nekim delovima sveta, recimo na Baliju, postoji tradicionalno akušerstvo gde su usled lošeg standarda žene često umirale od tog postporođajnog krvarenja. U odsustvu lekova bi se komadić posteljice otkinuo i prelio medom i žena bi to pojela i stvarno bi nakon deset minuta krvarenje prestalo - rekla je ona i dodala:

- Toga ima u knjigama, bavili su se ljudi time. Na taj način su ženama, novim majkama, spasavani životi. Taj protokol konzumiranja posteljice se kasnije proširio na Nepal, Indiju, na još neke siromašnije zemlje i kod tradicionalnih babica gde ne postoji blizina modernog akušerstva.

Placenta hrani bebu i propušta sve hranljive materije iz krvi, ali i štiti bebu od bakterija. Krv mame i bebe se ne meša.

- Kako su žene u praistoriji uspevale da prežive nakon porođaja? Verovatno su znale korist posteljice, mnoge životinje pojedu svoju posteljicu nakon porođaja. Priroda se preventivno pobrinula da ne dođe do toga da porodilja iskrvari. Sigurno da ta posteljica isto kao i svako drugo meso ima sve korisne sastojke koje je imala i pre porođaja. Ona je sunđeraste građe i ima oko pola kilograma, a možda i više - rekla je babica Miljković.

Ona smatra da je placenta organ koji zaslužuje poštovanje i da ne treba da se smatra medicinskim otpadom.

- Kod nas homeopate prave homeopatske lekove. Proširile su se te informacije i sve češće žene koriste svoje posteljice posle porođaja. Postoji mogućnost da se posteljica spakuje i da žena nakon porođaja ponese svoju posteljicu kući. Kao kad u restoranu ne pojedete svoje jelo i oni vam ga spakuju za poneti. To pripada toj ženi i toj bebi. Prave se i neke tinkture. Ako ne koriste posteljicu u te svrhe, onda naprave ritualno sahranjivanje posteljice i odaju joj počast - istakla je Divna Miljković.

U placenti se, kako je otkrila babica, nalaze hormoni i materije koje su univerzalne i mogu biti od koristi svima, a ne samo porodilji. Isto tako, u kozmetici mogu biti korisne jer sadrže matične ćelije. 

Foto: K1info

 
Kreme od placente se još uvek samo uvoze

Dermatolog Predrag Poleksić kaže da se u našoj zemlji još uvek ne proizvode kreme od placente, već da one uglavnom stižu iz Južne Koreje i iz Japana. 

- Preko placente se hrani plod i svi toksični proizvodi se preuzimaju preko placente i majka ih tako preuzima od bebe. Ćelije placenta previje imaju mogućnost samoobnavljanja. Ćelije placente mogu da daju bilo koju ćeliju u organizmu - rekao je dermatolog u emisiji „Mi danas“.

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar