Priče > Društvo

Kao da je JUN, a ne OKTOBAR: U Arilju rodilo CRVENO ZLATO

Lepi dani i povoljne temperature napravili su zbrku u voćnjacima, pa umesto da odu u fazu mirovanja, maline opet rađaju

Izvor: K1info/RINA

29/10/2022 > 16:50

podeli vest:

Kao da je JUN, a ne OKTOBAR: U Arilju rodilo CRVENO ZLATO
Foto: RINA

Sezona malina ove godine je uspešno završena, cena crvenog zlata bila na svom maksimumu, a potražnja za ovim srpskim bobičavim voćem nikad veća. Ipak, ove fabrike pod otvorenim nebom i dalje rade a na rod je sada krajem oktobra stigla još jedna sorta maline, pa su voćari iznenađeni, ali i ponovo aktivni u berbi.

U domaćinstvu Dragoša Lukovića iz Arilja, malinogorje se opet zacrvenelo, pa umesto da svoj voćnak orezuje i priprema za sledeću godinu, sada mora prvo obrati plodove koje mu je miholjsko leto donelo.

- Nisam očekivao da ću poslednjih dana oktobra imati šta da uberem u svom malinjaku. Sezona branja vilameta odavno je završena, tačnije u junu i julu, ali nas priroda uvek iznenadi i sada na nekih dvadeset ari ima oko 20 kila crvenog zlata - kazao je Dragoš Luković.

On ističe da zbog klimatskih promena i temperatura koje su u plusu za ovo doba godine, prinos tokom sledeće berbe će biti umanjen za ove plodove koji su rodili kada im vreme nije.

- Zbog obilnih padavina i produženog lepog vremena, malina nije vratila svoje sokove, sada je ona zbunjena i vrhovi su ponovo rodili, a trebala je ući u fazu mirovanja. To nije dobro za proizvođače crvenog zlata, jer to umanjuje rod za narednu godinu - kazao je on.

- Kada gledamo sa vrha, koliko je ona rodila, sledeće sezone tu neće imati ploda. Kako se ovo lepo vreme produžava, tako niz biljku sve se više maline pojavljuje, umesto da se to zaustavi kako bi malinogorje imalo vremena da se oporavi, i vegetacija odradi svoje za iduću godinu - kazao je Dragoš.

Sav plod koji je rodio krajem oktobra, poljoprivrednici će mahom stavljati u zamrživače i koristiti za kućnu upotrebnu.

- Nije to neka velika količina da bi se predavala hladnjačarima, mi smo tokom leta crveno zlato predali, i još uvek čekamo isplatu, jer prema rečima hladnjačara zbog trenunto slabe potraženje na tržištu, cena koja je tokom sezone bila visoka, sada je drastično pala - kazao je on.

On ističe da, jedina dobra stvar u ovome, što je ovaj vanredni rod maline dosta slađi u odnosu na onaj koji beru tokom leta zbog dosta sunca, naročito u visinskim krajevima.

 

 

Ostavite komentar