Priče > Društvo

BRAĆA RUSI pokupiše SVE STANOVE u Beogradu: Pravo s aerodroma, S KOFERIMA U RUCI, trče u AGENCIJE ZA NEKRETNINE

Rusi traže male stanove od 40 do 70 kvadrata, za iznajmljivanje plaćaju od 600 do 1.000 evra,. Ponekad nekoliko dana provedu i u hotelu

Izvor: K1info/euronews.rs

21/10/2022 > 07:12

podeli vest:

BRAĆA RUSI pokupiše SVE STANOVE u Beogradu: Pravo s aerodroma, S KOFERIMA U RUCI, trče u AGENCIJE ZA NEKRETNINE
Foto: Unsplash.com


Od početka rata u Ukrajini, broj Rusa koji je došao u Beograd je u konstantnom porastu. Agenti za nekretnine u Srbiji koji svakodnevno dolaze u direktan kontakt sa njima kažu da oni najčešće pravac sa aerodroma trče u agenciju za nekretnine. 

U toku je treći i dosad najmasovniji dolazak državljana te zemlje pre svega u Beograd, gde i se i najjače osećaju efekti njihove "seobe". Novi talas usledio je nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin proglasio delimičnu mobilazaciju, a od tog trenutka do danas, on ne jenjava. 

Agenti za nekretnine kažu da stižu uglavnom mladi ljudi, često porodice sa decom i da je, kao posledica, nastala prava pomama za rentiranjem stanova u prestonici Srbije, sa akcentom na Vračar i Stari grad. Oni dodaju da ne pamte ovakvu potražnju, a ona je izazvala i nagli skoka cena, pa su stanovi u centralnim opštinama koji su se pre godinu dana izdavali za 300 evra sada 600, a oni koji su bili 500 evra sada se rentiraju za 1.000. Traže se uglavnom manji stanovi od 40 do 70 kvadrata u centru grada.

- Rusi u ovom trećem, najmasovnijem talasu ne kupuju stanove, oni uglavnom iznajmljuju. Treći talas je krenuo nakon što je obnjavljena mobilizacija -  pre tri, četiri nedelje. Dolaze uglavnom mlađi ljudi, mahom porodice sa jednim ili dvoje male dece. Neposredno nakon izbijanja rata u Ukrajini dolazili su nam poslovni ljudi, među njima je bilo dosta iz oblasti IT. Drugi talas je bio letos - jun i jul, kada su počele polako da dolaze cele porodice. Ovaj treći talas je najmasovniji - kaže za Katarina Lazarević, agent za nekretnine u Beogradu.

Ona navodi da joj se dešavalo da joj u agenciju dolaze ljudi sa koferima, pravo sa aerodroma, da ih odmah voze u stan. Skoro nema dana da je ne pozove neko od poznanika i moli da nađe stan za njihove prijatelje iz Rusije.

- Čim oglasim stan u užem centru grada imam po 30 poziva u toku dana. Zbog tako velike potražnje cene su nerealno visoke. I stanovi koji su se u centru Beograda izdavali na dan sada se izdaju na mesečni zakup - navodi Lazarević.

Poskupele karte 

Kompanija Er Srbija nedavno je saopštila da je potražnja za kartama na relaciji Moskva- Beograd porasla još u martu mesecu ove godine i da se karte kupuju nekoliko nedelja unapred.  Oni su naveli da je cena karte u jednom pravcu 567 evra, a povratna 1.156 evra.

A oni koji su ranije izdavali "stan na dan" našli su računicu da im se sada više isplati da stran izdaju Rusima za visoku kiriju, tako da skoro dođu na isto, a mnogo je manje posla. Lazarević objašnjava da sada nekretnine kupuju i oni koji su čuvali novac "za crne dane" kod kuće ili u banci. Kupljene nekretnine odmah izdaju.

Foto: Pixabay.com

 

Predsednik Udruženja hotelijera Srbije - HOREST Georgi Genov kaže da je od početka rata u Ukrajini za oko 20 odsto povećan broj Rusa u hotelima u Beogradu u odnosu na 2019. godinu, jer u 2020. i 2021. godini skoro da nije ni bilo putovanja zbog korone. Ovo potvrđuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku koji kažu da su po broju noćenja Rusi izbili na prvo mesto u hotelima u Srbiji. Prema podacima Turističke organizacije Beograda u prestonici je od  početka godine registrovano 1.962.912 noćenja što je za 54 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

- Oni obično nekoliko dana borave u hotelu, onda idu dalje, iznajmljuju stanove - objašnjava je Genov.

Direktor TOB-a Miodrag Popović za Euronews Srbija  kaže da broj gostiju iz Rusije od prošle godine drastično raste.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar