Priče > Društvo

JUBILEJ BIA Gašić: PRELOMNI trenutak koji može odrediti SUDBINU naroda

BIA obeležava 123 godine od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove i 20 godina od osnivanja Agencije kakva je danas

Izvor: K1info/Tanjug

17/10/2022 > 12:29

podeli vest:

JUBILEJ BIA Gašić: PRELOMNI trenutak koji može odrediti SUDBINU naroda
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je po dolasku u zgradu BIA položio venac na Memorijalni zid, na kojem su ispisana imena nastradalih pripadnika BIA, kao i saradnika Agencije.

Svečanost je počela izvođenjem himne "Bože pravde", a prisustvuje joj 500 pripadnika te agencije. Domaćin je direktor Bezbedosno - informativne agencije Bratislav Gašić. 

Gašić, obraćajući se na svečanosti povodom jubileja BIA, kazao da je upravo zbog težine zadatka koja stoji pred ovom generacijom pripadnika BIA i nepostajanja alternative u pogledu njihovog ispunjenja, ovaj trenutak je jedan od prelomnih koji može da odredi budućnost našeg naroda i države.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

- Ovaj trenutak zahteva maksimalan nivo institucionalnog, ali i ličnog angažovanja svih pripadnika. Zahvaljujući pažljivom planiranju i predviđanju razvoja situacije, Agencija je u poslednjih pet godina u pogledu opremljenosti, posebno u najsavremenijim tehničkim sredstvima do neprepoznatljivosti promenila svoj izgled i kapacitete - rekao je Gašić.

 

 

Dodao je i da je istovremeno radno okruženje pripadnika podignuto na značajno viši nivo.

- U skladu sa zahtevima posla, izgrađeni su novi i renovirani postojeći objekti i prostori koji su Agenciji dati na korišćenje, dok je materijalni položaj pripadnika značajno poboljšan - rekao je Gašić i tim povodom prvenstveno zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije.

Kako kaže, u vrlo složenim geostrateškim prilikama, u uslovima ratnog sukoba na tlu Evrope, već su nastupile promene koje prete da uruše tekovine savremene civilizacije, a posledice su se odrazile i na bezbednosne prilike Balkana koji je, dodaje, tradicionalno opterećen međuetničkim tenzijama.

Kao druge izazove sa kojima se suočavamo, Gašić je pomenuo terorizam, organizovani kriminal, ograničenost energetskih izvora, pandemiju virusa korona i primetio da su sve češće hibridne pretnje.

- Sve to je zahtevalo promenu pravaca, raspoloživih resursa na drugačiji način - objasnio je on.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Kako kaže, Agencija je u cilju ispunjavanja informativne funkcije učinila dodatni napor kako bi na planu zaštite bezbednosti spoljnopolitičkih ekonomskih interesa Srbije obezbedila i analitički obradila relevantne podatke i obaveštenja i učinila ih dostupnim donosiocima odluka.

Dodao je i da su zahvaljujući službi na instititucionalnoj osnovi sačuvani pisani tragovi o prelomnim istorijskim događajima i čestitao svim pripadnicima BIA jubilej, posebno, kako kaže, nagrađenim pripadnicima.

 

 

 

BIA je danas obeležila 20 godina od osnivanja Agencije i 123 godine od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove.

Svečanosti u zgradi BIA prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, ministar finansija Siniša Mali, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Tokom svečanosti, predsedniku će biti uručen poklon povodom jubileja BIA - knjiga u kojoj su navedeni svi rukovodioci bezbednosnih službi u Srbiji od osnivanja 1899. godine.

Bezbednosno-informativna agencija Republike Srbije ustanovljena je 2002. godine, a njeno formiranje prepoznato je kao organizaciono i institucionalno rešenje koje u datom trenutku najbolje zadovoljava bezbednosne potrebe društva, uzimajući u obzir izražene pretnje bezbednosti i raspoložive kadrovske i materijalne resurse.

 

 

Ostavite komentar