Priče > Društvo

Danas su MIHOLJSKE ZADUŠNICe, dan kada se sećamo svih onih KOJI SU NAS NAPUSTILI

U Beogradu su danas pojačane autobuske linije koje saobraćaju do groblja

Izvor: K1info

08/10/2022 > 07:44

podeli vest:

Danas su MIHOLJSKE ZADUŠNICe, dan kada se sećamo svih onih KOJI SU NAS NAPUSTILI
Foto: Pixabay.com


Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas obeležavaju Miholjske zadušnice, dan kada bi trebalo da se setimo onih koji su nas napustili, da obiđemo njihove grobove i zapalimo sveće.

Zadušnice su uvek subotom, a tim povodom se organizuju i bogosluženja u crkvama. Subota je dan mrtvih jer je Hristos toga dana uoči Vaskrsenja još bio u grobu.

Osim Miholjskih ili jesenjih, postoje i Duhovske ili letnje, prolećne su u nedelji pre početka Velikog posta i Mitrovske ili zimske zadušnice.

Na današnju liturgiju poželjno je da ponesete kuvano žito i crno vino, kao i da nabavite sveću za žito i po svećicu za svakog upokojenog. Njih može da zameni i jedna veća sveća, koja se pali za sve. Ne zaboravite i spisak imena upokojenih na papiriću.

Sveštenik u crkvi vinom preliva žito, a posle službe običaj je da se ide do grobova pokojnika.

Dodatni autobusi za linije prema beogradskim grobljima

Zbog Zadušnica su danas u Beogradu pojačani redovi vožnje koji saobraćaju ka grobljima od  8 do 16 sati. 

Reč je o linijama 3A, 12, 25, 26, 35, 50, 65, 75, 82, 101, 202, 310, 533, 612 i 708, saopšteno je iz gradskog Sekretarijata za javni prevoz.

Kako se dodaje, od 8 do 16 sati privremeno se uspostavlja linija 75L koja će sa dva vozila saobraćati od gradske opštine Novi Beograd do Bežanijskog groblja.

 

 

 

Ostavite komentar