Priče > Društvo

PROTEST U VRŠCU ispred Centra za socijalni rad: Stigli i rezultati NADZORA - BILO JE PROPUSTA

Oko stotinak ljudi okupilo se danas u 13.00 časova ispred Centra za socijalni rad u Vršcu zbog jezivog zločina koji je potresao Srbiju

Autor: K1info/nova.rs

07/10/2022 > 14:19

podeli vest:

PROTEST U VRŠCU ispred Centra za socijalni rad: Stigli i rezultati NADZORA - BILO JE PROPUSTA
Foto: Novosti printscreen


Građani Vršca, ali i cela srpska javnost, zahtevaju da se utvrdi odgovornost svih zaposlenih u državnim institucijama koji su učestvovali u donošenju odluke kojom je osoba psihički labilna i prethodno osuđivana za nasilje u porodici, imala pristup maloletnom detetu bez nadzora. Da podsetimo, Marko Budimirović je na brutalan način ubio svoju ćerku (3), a potom izvršio samoubistvo.

Vrščani okupljeni ispred Centra za socijalni rad protestuju u tišini, a neke od njih je ovaj slučaj potresao do suza. Kako su najavili, blokiraće put, a potom će se prošetati do vršačkog suda. Okupljeni nemaju pištaljke, već protest iskazuju u tišini. Na licu mesta nalazi se i Suzana Budimirović, majka ubijene devojčice.

Foto: Novosti printscreen

 

Jedan od njihovih zahteva je i da se javnost transparentno izvesti poimence o odgovornima za ovaj zločin, te da se odgovorni sankcionišu srazmerno načinjenom propustu.

Bilo je propusta - utvrđuju se detalji

Koje su greške tačno načinjene, još se detaljno utvrđuje, a Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova je odmah po saznanju o ubistvu maloletne Petre Budimirović i samoubistvu njenog oca Marka Budimirovića, koje se dogodilo 4. oktobra u Vršcu, preduzeo sve mere iz svoje nadležnosti i započeo nadzor u Centru za socijalni rad Vršac.

Kako nezvanično saznajemo u Pokrajinskom sekretarijatu, inspekcija sve detaljno ispituje kako bi se utvrdilo postupanje svih institucija, Centra za socijalni rad, policije i suda, i svi za koje se ustanovi da su odgovorni snosiće posledice, jer u ovom slučaju, kako nam je rečeno, ne može biti jedan krivac.

Podsetimo, stravična tragedija dogodila se u utorak oko 14 časova u stanu koji je Marko iznajmljivao u višespratnici u Ulici Vojnički trg 18. On je udavio svoju ćerku, a zatim se obesio. Njihova beživotna tela pronašla je policija nakon prijave devojčicine majke Suzane da je dobila uznemirujuću poruku od bivšeg supruga.

Kako je naš portal prvi pisao, Marko Budimirović bio je prijavljivan za nasilje u porodici, a kako saznajemo sudski postupak je okončan nedavno – 27. septembra kada je kažnjen na uslovnu osudu. Njemu je bila izrečena mera zabrane prislaska žrtvi, Suzani B. Marko B. je tada osuđen zbog nasilja u porodici uslovno na godinu dana sa rokom provere od tri godine.

 

 

 

 

Ostavite komentar