Priče > Društvo

Govor MAJORA GAVRILOVIĆA ušao je U ISTORIJU, ali - da li ga je on ZAISTA I IZGOVORIO?

Prošlo je tačno 107 godina od tada, a mesto gde je održan čuveni govor danas je zapušteno i neobeleženo

Izvor: K1info

07/10/2022 > 09:59

podeli vest:

Govor MAJORA GAVRILOVIĆA ušao je U ISTORIJU, ali - da li ga je on ZAISTA I IZGOVORIO?
Foto: wikipedia.org


Major Dragutin Gavrilović pre tačno 107 godina ispred kafane Jasenica na Dorćolu vojnicima koji su branili srpsku prestonicu od napada neuporedivo jače i mnogobrojnije austrougarske vojske uputio je reči od kojih mnogim Beograđanima i danas naviru suze na oči.

Tog 6. i 7. oktobra 1915. godine okupatorska vojska stigla je sa Dunava i iskrcala se na samoj obali. Ni uz sav trud da zaustave napredovanje neprijatelja nisu uspeli, pa je jedino rešenje bio opšti kontranapad svim raspoloživim ljudstvom. Govor majora Gavrilovića neposredno pred juriš ušao je u anale:

- Vojnici! Junaci! Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadžbine. Vi nemate više da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje. Zato napred u slavu! Za Kralja i Otadžbinu! Živeo Kralj! Živeo Beograd! - rekao je navodno major Gavrilović, a njegove reči prepričavaju se i danas.

Foto: wikipedia.org

 

Te reči, tvrde neki, nadahnule su već umorne i posrnule srpske vojnike da poslednjim atomima snage odbrane Beograd. Iako jesu imali nekog uspeha, nisu uspeli u svojoj nameri. Već 9. oktobra počela je okupacija Beograda u Prvom svetskom ratu.

Major Gavrilović je teško ranjen, a većina njegovih saborala je pala.

To govori i objava na jednoj Facebook grupi u kojoj se pozivaju ljudi da se danas dođu i polože cveće za pale branioce Beograda.

Upućena je i Inicijativa nadležnima da se ovom heroju podigne spomenik, kako bi se zaštitio od zaborava. Takođe, ukazano je i na činjenicu da se na mestu govora do pre tri godine nalazila tabla na kojoj je svaki prolaznik mogao da pročita po čemu je čuveno baš to mesto, ali je ona tokom rekonstrukcije objekta na kom je stajala uklonjena. I nikad nije vraćena. Mesto koje bi trebalo da bude jedan od simbola Beograda, danas je zapušteno i neobeleženo.

Foto: Facebook screenshot/Predrag Andrić

 

- Drage komšije danas se navršava 107 godina od čuvenog govora Majora Dragutina Gavrilovića našim braniocima Beograda. Shodno tome napravio sam inicijativu da se Majoru Gavriloviću napravi spomenik na mestu gde je držao govor. Kao što svi znamo i vidimo mesto na kome je održan govor totalno je zapušteno i neobeleženo. Svako ko je sutra u mogućnosti neka dođe u 15 časova na ugao Cara Uroša i Mike Alasa da položi cveće za naše besmrtne branioce Beograda koji su svoje živote položili u odbrani Beograda - napisao je Predrag Andric na Facebooku.

Da li je govor zapravo izmišljen?

Međutim, mnogi se i danas pitaju da li je on zaista održao ovaj govor hrabrim vojnicima tog dana.

Dok jedni veruju da su ove reči potekle iz usta majora Gavrilovića, drugi smatraju da ih je u svojim memoarima izmislio Đorđe Roš, jedan od vojnika koji je učestvovao u odbrani Beograda. A odatle ih je dve decenije kasnije preuzeo Branislav Nušić!

Poznata švedska grupa snimila pesmu o govoru Gavrilovića

Švedska metal grupa "Sabaton", poznata po pesmama o istoriji, bitkama i ratovima, objavila je pesmu posvećenu odbrani Beograda i čuvenom govoru majora Gavrilovića.

Pesma se zove "Last Dying Breath”, a tekst sadrži i deo samog govora majora Gavrilovića.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar