Priče > Društvo

Advokat Perović za K1 TV: Srbija mora da spusti starosnu granicu i krivično moraju odgovarati i maloletna lica

Zakon mora da se menja i ja ću se za to zalagati, kaže advokat Perović

Izvor: K1info

24/05/2024 > 15:05

podeli vest:

Advokat Perović za K1 TV: Srbija mora da spusti starosnu granicu i krivično moraju odgovarati i maloletna lica
Foto: kec na jedanaest printscreen


Optuženi Uroš Blažić juče je nakratko uveden u sudnicu Višeg suda u Smederevu, ali je odmah morao biti izveden nakon što su ga napali roditelji žrtava. Ekipa hitne pomoći takođe je ušla u sudnicu i izvela jednu ženu.

U emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1, advokat jednog od oštećenih, koji je povređen u krvavom piru Uroša Blažića, Nebojša Perović, ispričao je šta se juče tokom prvog ročišta dogodilo u sudnici u Smederevu. 

- Rodi se dete koje se od malih nogu hrani, doji, podiže, vaspitava, uči da vozi bicikl, da pliva, i onda jednog dana ga više nema, a zašto? Niko ne zna. Sa druge strane, saznanje da po našem zakonodavstvu preti kazna od 20 godina i da će posle toga bilo koji zločinac ponovo normalno živeti, to još više boli - rekao je na početku advokat Perović i objašnjava šta se juče dogodilo u sali tokom uvođenja Uroša Blažiča u sudnicu:

- To je pripremno ročište na kojem se predlažu dokazi koji će se izvesti u vezi s optužnicom. Odbrana i okrivljeni se izjašnjavaju o krivici. Roditelji imaju pravo da prisustvuju i predlažu izvođenje određenih dokaza sa svojim punomoćnicima, advokatima. To je velika sala u sudu u Smederevu, i u trenutku je sigurno bilo oko devedeset ljudi, oko 70 oštećenih. Počelo je ročište, straža se rasporedila u redovima, učesnici su svi bili u sudnici, čekalo se dovođenje optuženih. Oni su bili dovedeni u pratnji više lica i prilikom ulaska, bili su okrenuti leđima. U tom trenutku, članovi porodica, roditelji, bilo je svega – mešavina plača, jecaja, vriska, psovki. Ta atmosfera se rečima ne može do kraja dočarati. Onda su stražari njega izvukli i tu je došlo do meteža, straža je reagovala na svoj način, narod je reagovao na svoj. Bol je prouzrokovao sve to. Ovo je bila očekivana reakcija - rekao je advokat i dodaje da zakon o krivično-pravnoj zaštiti mora da se menja:  

Foto: kec na jedanaest printscreen

 

- Maksimalna kazna koja postoji u našem zakonodavstvu je doživotna za lica starija od 21 godine. U ovom slučaju je to 20 godina, i to je kazna koja boli. Moram da kažem da je ovo propust u poslednjih 15 godina svih vlasti koje su se promenile, jer smo pre 12 godina imali slučaj kada su deca od 13 godina zapalila prosjaka na ulici. Tada je trebalo izvući pouku i promeniti krivično-pravnu zaštitu i pomeriti tu granicu - dodaje Nebojša Petrović i dodaje da sud mora hitno da zakaže novo ročište: 

 

- Smatram da sud mora što pre doneti odluku o sledećem ročištu i mogu zakazati sada. Vrhovni kasacioni sud, Visoki savet sudstva, predsednik Višeg suda i predsednik suda u Smederevu moraju danas da se dogovore kada će suđenje početi, i to suđenje treba da ide iz dana u dan, a ne da se zakazuje na mesec dana. Godinu dana je prošlo, dosta se čekalo. Svakog dana moraju da se održavaju suđenja. U izuzetnim suđenjima to tako mora biti. A što se tiče zakona, od ovog događaja kada je bio u Novom Sadu, kada mi se pruži prilika, uvek javno spomenem da zakon mora da se menja i uvek sam pristalica toga - ako u SAD-u postojii takav zakon, a oni su najmoćnija zemlja na svetu, pa mi nismo pametniji od njih. Kod njih ne postoji starosna granica - rekao je advokat.

Na pitanje šta sud sprečava da bude brži, kratko je rekao: "Navika," i dodao da u ovim ekstremnim situacijama sud mora odmah reagovati. 

- Ova krivično-pravna zaštita prema maloletnicima i uopšteno prema krivičnim teškim delima mora biti drugačija, jer i ta lica čine krivična dela. Srbija ima više trinaestogodišnjaka koji su izvršili ta dela, i zbog toga se mora spustiti ta granica. Tu nema nikakvih opravdanja, potpisa i međunarodnih povelja. Jednostavno se pošalje dopis da povlačimo potpis u okviru te odredbe, dok u ostatku povelje ostaje sve isto - zaključio je advokat Perović u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1. 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar