Vesti > Beograd

OVO MUČI SVE BEOGRAĐANE: Stručnjačnjak za K1 otkrio da li u prestonici ima OTROVNIH ZMIJA

Branislav Jakovljević ističe da su kod nas povoljni klimatksi uslovi, tako da ne postoji opasnost od opasnih zmija

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

23/05/2024 > 15:31

podeli vest:

OVO MUČI SVE BEOGRAĐANE: Stručnjačnjak za K1 otkrio da li u prestonici ima OTROVNIH ZMIJA
Foto: K1 televizija


U poslednje vreme, sve češće čujemo priče o zmijama koje se pojavljuju u urbanim sredinama, što izaziva zabrinutost među stanovnicima.

U emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1, Branislav Jakovljević, menadžer beogradskog "Tropikarija", otkrio je da li na teritoriji našeg grada postoji razloga za brigu.

- Ovo vreme je jako čudno. Čas je toplo, čas je hladno, pa one nekada izađu, a nekada ne. Zamislite te životinje koje preko zime hiberniraju, a onda u januaru imate preko 25 stepeni. Mnogo toga se poremetilo u prirodi - objašnjava jedan od stručnjaka.

Na teritoriji Beograda, na sreću, nema otrovnih zmija.

- U Beogradu nema otrovnih zmija. Jedina mogućnost je da je neka zmija došla sa Rajca ili iz Crne Gore, ali kod nas imate mogućnost da vidite te domaće vrste u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode, da vidite razliku između otrovnih zmija i onih koje to nisu - dodaje ekspert.

Uprkos ovome, važno je da građani budu informisani i da znaju kako da prepoznaju različite vrste zmija i koliko su one zapravo opasne.

Foto: RINA.rs

 

Branislav Jakovljević ističe da su kod nas povoljni klimatksi uslovi, tako da ne postoji opasnost od opasnih zmija.

- Kod nas je hladna klima. Ovo su tropske životinje koje žive na temperaturi od 20 stepeni i više. Kada su kod nas temperature ispod nule, sve te životinje uginu, osim jedne vrste, kalifornijske crvenouhe kornjače, koja se odomaćila kod nas i potpuno je invazivna. Tamo gde je imate, nemate naše domaće vrste - rekao je Branislav Jakovljević i dodao da sa njihovim štićenicima ne postoji nikakav problem:

- Na sve načine pokušavamo da animiramo ljude, animiramo naše strukture i da shvate da smo mi jako bitna karika. Kod nas je preko 75 hiljda dece je bilo u organizovanim dečijim posetama i svako to dete je saznalo da su zmije naši prijateljii i da ne trebamo da ih uništavamo. Nego da sa tim životinjama da živimo. Garantujem, da sva deca kada bi se više družila sa životinjama, da se ne bi događalo ovo sve ružne stvari koje se događaju oko nas - zaključio je Jakovljević u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1.

Ostavite komentar