Priče > Društvo

Pošta Srbije: SINDIKATI najavili PROTEST zbog MALIH PLATA

Radnici traže veću zaradu i isplatu novčane pomoći, a kao problem navode i manjak radnika

Izvor: K1info/Tanjug

30/09/2022 > 16:21

podeli vest:

Pošta Srbije: SINDIKATI najavili PROTEST zbog MALIH PLATA
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Sindikat Solidarnost u Pošti Srbije najavio je na konferenciji za medije da će u nedelju, zajedno sa drugim sindikatima, organizovati protest sa zahtevom da se radnicima povećaju zarade.

Predsednik Solidarnosti Nemanja Mitrović rekao je da će protest početi u 11.59 sati ispred Glavne pošte u Beogradu, te da se priključuju i Samostalni sindikat poštanski radnika, Sindikat PTT Srbija, ogranci sindikata Nezavisnosti, kao i Sindikat Sloga.

On je naveo da je Solidarnost dopisom 15. septembra tražila isplatu pomoći od po 10.000 dinara zaposlenim uz septembarsku, oktobarsku i novembarsku zaradu, kako bi lakše podneli inflatorni udar koji je u toku.

Naveo je da je održan i sastanak sa vd direktorom Pošte Zoranom Ðorđevićem, kao i da su izvešteni da je predlog korektan i ostvariv.

- Ðorđević je rekao da imao dva susreta sa ministrom finansija Sinišom Malim i preneo nam da Ministarstvo finansija ne želi da odobri isplatu - naveo je Mitrović.

On je ocenio da povećanje od 12,5 odsto od januara nije blagovremeno, jer je inflacija pojela povećanje koje je bilo početkom 2022. i dodao da je Pošta samoodrživo preduzeće te da samo zarađuje plate.

Takođe, istakao je da je po kompanijskom informatoru prosečna plata radnika 57.111 dinara, ali da u praksi za najveći broj radnika ne prelazi 55.000 dinara.

- Danas smo predali zahtev Siniši Malom. Tražimo sastanak da rešimo problem. Zahteve su poslali i ostali sindikati, i  tražimo povećanje plate u ovoj godini -  rekao je Mitrović.

Ostali predstavnici sindikata Solidarnost ukazali su da je početna plata za novoprimljene radnike uglavnom 44.000 dinara, zbog čega brzo napuštaju posao.

Kao konstantno prisutan problem, naveli su i manjka radnika u Pošti.

 

 

Ostavite komentar