Priče > Društvo

Počeo ŠTRAJK u Klinici "Dr Laza Lazarević": Nastavlja se RAT direktorke i sindikata

Skupovi će se održavati svakoga dana, sve dok ne budu ispunjeni uslovi radnika ili dok direktorka ne donese nove odluke

Izvor: K1info/Tanjug

29/09/2022 > 16:05

podeli vest:

Počeo ŠTRAJK u Klinici "Dr Laza Lazarević": Nastavlja se RAT direktorke i sindikata
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Ispred Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević"  počeo je štrajk dela zaposlenih koji zahtevaju smenu v.d. direktorke dr Ivane Stašević Karličić. 

Doktorka Ljiljana Simić, specijalista psihijatrije je ispred zaposlenih koji štrajkuju najavila da će se štrajk održavati svakoga dana dok ne bude ispunjen njihov zahtev ili direktorka ne donese nove odluke.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

- Ovde su došli zaposleni iz oba sektora, iz glavne zgrade i iz zgrade u Padinskoj Skeli. Na ovom štrajku su lekari specijalisti, naši saradnici socijalni radnici, defektolozi, psiholozi, medicinske sestre, kuvarice, dakle ne samo predstavnici sindikata - objasnila je dr Simić.

Na pitanje da li štrajk ometa rad klinike, Simić tvrdi da je vreme održavanja štrajka izabrano upravo iz razloga kako bi prva smena završila radni dan.

- Tražimo ostavku direktorke. Nadležnim institucijama smo već poslali zahtev jer smatramo da su narušeni međuljudski odnosi u kolektivu i to je nešto što se odrazilo na naš kvalitet rada. Direktorka sama piše raznorazne izjave i poziva zaposlene i ucenjuje ih da potpisuju kako bi pokretala disciplinske postupke protiv drugih zaposlenih. Ukoliko zaposleni odbijaju oni bivaju sankcionisani. Mi želimo da dolazimo na posao rasterećeni, da možemo da se posvetimo našim pacijentima bez stalnog straha od moguće kazne - istakla je dr Simić.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Ona je dodala da niko od njenih kolega koji su bili na skupu ne treba da bude sankcionisan:

- Mnogo smo trpeli unazad pet godina. Zvale su nas i kolege iz unutrašnjosti koje su se odličile za jednočasovnu obustavu rada kao vid podrške. Čak 30 lekara dalo je otkaz otkad je v.d. direktorka preuzela tu funkciju i oni će takođe pružiti podršku na skupu.

 

 

 

Podsetimo, zaposleni na klinici su i ranije održavali proteste optužujući direktorku za revanšizam i mobing, nejednak tretman zaposlenih i kažnjavanje onih koji iskažu drugačiji stav.

Pre današnjeg štrajka zdravstveni radnici su se u tri navrata okupljali ispred ustanove u kojoj rade, a poslednji put kada su to učinili imali su sukob sa obezbeđenjem Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Čitav skup obezbeđivali su pripadnici MUP-a.

 

 

 

 

Ostavite komentar