Priče > Društvo

U Srbiji čak 70 mladih dobilo MOŽDANI UDAR zbog KORONE, među njima i TRUDNICA

Domaći stručnjaci ističu da ovi podaci ne čude jer je svima već jasno da je korona sistemska bolest koja razara ceo organizam

Autor: Katarina Milanović

27/09/2022 > 15:20

podeli vest:

U Srbiji čak 70 mladih dobilo MOŽDANI UDAR zbog KORONE, među njima i TRUDNICA
Foto: Unsplash.com


U Srbiji je čak 70 mladih ljudi, starosti između 25 i 35 godina, tokom ili nakon preležane korone imalo moždani udar, otkrio je prim. dr Slo­bo­dan Ću­la­fić sa Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

Prema njegovim rečima, za lekare je ovaj podatak bio veliko iznenađenje s obzirom da se radi o veoma mladim ljudima. Kako je istakao, među njima bila je i devojka (28) koja je bila u petom mesecu trudnoće.

Svi oni zbrinuti su u poslednjih 15 meseci, koliko radi Centar za vaskularna oboljenja mozga pri Institutu.

Doktor Ćulafić ističe da je za ove pacijente najvažnije da na vreme potraže lekarsku pomoć.

- Za ove pacijente koji imaju akutni moždani udar je veoma važno da dođu u prvih šest sati, kada možemo uspešno da uradimo endovaskularnu intervenciju i sprečimo posledice šloga i svedemo na minimalno moguće kompilikacije - napominje dr Ćulafić, interventi ne­u­ro­ra­di­o­log.

Kako je objasnio, prevencija podrazumeva dobru kardiološku zaštitu, kao i da se obavljaju dijagnostičke procedure.

- Najčešći uzroci moždanog udara su da pacijenti imaju srčana oboljenja ili imaju aritmije na osnovu čega se razvija moždani udar ili u 20 posto slučaja dolazi do promene na krvnim sudovima vrata i mozga. Tu je i grupa sa povećanim masnoćama, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, razni uzroci i faktori mogu biti - rekao je dr Ćulafić.

Foto: Pixabay.com

 

Specijalista neurologije dr Gorica Đokić za K1.info kaže da ovi podaci ne čude toliko, jer je poznato da je korona sistemska bolest koja razara organizam. 

- Tokom pandemije zabeležene su serije slučajeva mlađih osoba, uglavnom muškog pola, koji su imali blage ili umereno teške simptome korone, a koji su dobili infarkt mozga odnosno moždani udar uzrokovan zapušenjem krvnih sudova mozga. Istraživanje holandskih naučnika je pokazala da oko 30 odsto pacijenata hospitalizovanih u jedinicama intenzivne nege zbog kovid 19 infekcije imaju povećano stvaranje trombova u organizmu. Ovo su pokazale i autopsije pacijenata preminulih od korone - objašnjava ona.

Da bi došlo do stvaranja tromba u krvnom sudu moraju se poklopiti tri uslova: promena u zidu krvnog suda, promena u toku krvi i promena u sastavu krvi.

- Postoje dokazi da korona virus napada ćelije koje se nalaze u unutrašnjosti krvnih sudova dovodeći do oštećenja zida krvnog suda, čime se ispunjava prvi uslov za stvaranje tromba. Ukoliko osoba ima promenu u sastavu krvi poput povećane masnoće, povišen šećer, urođenu trombofiliju ili promenu u toku krvi koja može biti uzrokovana srčanom aritmijom, oštećenjem srčanih zalistaka, postoji ogromna verovatnoća za neku od teških komplikacija. Neke od njih su infarkt mozga, infarkt srca ili tromboembolija pluća - napominje dr Đokić za naš portal.


U Centru za vaskularna oboljenja 
mozga zbrinuto 600 pacijenata

Godinu dana i tri meseca u okviru Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” postoji Centar za vaskularna oboljenja mozga.
- U tom periodu imali smo oko 600 pacijenata sa nasloženijim oboljenima krvnih sudova mozga i kičmene moždine i vrata. Sve intervencije koje se rade u svetu, mogu i u našem Centru. Pre svega to su moždane aneurizme, arterijuvenske malformacije mozga i kičmene moždine, suženje krvnih sudova mozga, karotivno-kavernozne fistule, suženje krvnih sudova vrata i mozga, kao i pacijenti koji imaju aktutni moždani udar - rekao je dr Ću­la­fić.

 

 

 

Ostavite komentar