Priče > Društvo

Nemate VREMENA za čekanje kod DRŽAVNIH LEKARA? Onda spremite najmanje 20.000 dinara za OSNOVNE PREGLEDE

Epidemiološka situacija se smiruje pa doktori apeluju da je krajnje vreme da građani obave godišnje preventivne preglede

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

27/09/2022 > 11:50

podeli vest:

Nemate VREMENA za čekanje kod DRŽAVNIH LEKARA? Onda spremite najmanje 20.000 dinara za OSNOVNE PREGLEDE
Foto: Pixabay.com


Doktrorka Snežana Kalabić iz Doma zdravlja Savski venac upozorila je da su u prethodne dve i po godine građani zbog koronavirusa izbegavali odlazak kod lekara, i da su čak i hroničnu terapiju naručivali putem telefona. Zato sada, kada se situacija smirila, doktorka naglašava da je vreme da građani obave prevetnivne preglede.

Međutim, veliki procenat ljudi nema vremena za odlazak kod lekara zbog posla, radnog vremena i brige o deci. Takođe, građani se žale na duge liste čekanja i komplikacije sa zakazivanjem pregleda, pa odlažu i odlazak kod lekara ili ih zakazuju kod privatnika. U tom slučaju iz kućnog budžeta, samo za osnovna ispitivanja, treba da se izdvoji i više od 20.000 dinara! Za taj novac, pacijenti dobijaju samo osnovne analize urina, kompletnu krvnu sliku, urološki ili ginekološki osnovni pregled, testiranje stolice, test na dijabetes i EKG. 

Prema rečima dr Kalabić, upravo to i jesu obavezni pregledi

CENE PREGLEDA ZA ŽENE

* Krva slika 1.550

* Ultrazvuk dojki 3.200

* Stolica 730

* Skrining za rano otkrivanjen dijabetesa 1.070

* EKG 4.000

* Pregled ginekologa 5.500

* Pregled specijaliste psihijatra  4.000

Ukupno: 20.000 dinara

- Postoje sistematski i ciljani skrining pregledi, koji za cilj imaju rano otkrivanje bolesti, pravovremeno i adekvatno lečenje kako bi se sprečile komplikacije. Sistematski pregledi odnose na određenu populacionu grupu, u skladu sa pravilnikom kojim je određen sadržaj, obim i učestalost pregleda. On obuhvata opšti klinički pregled po sistemima, standardne laboratorijske pretrage, određivanje dodatnih medicinskih ispitivanja u zavisnosti od nađenog stanja i faktora rizika, digitorektalni pregled osoba starijih od 50 godina, palpatorni pregled dojki kod žena, a kod muškaraca palpatorni pregled prostate - objasnila je dr Kalabić.

Ona navodi i da je neophodno uraditi i skrining za rano otkrivanje dijabetesa tipa 2 i merenje šećera u krvi, te po potrebi upućivanje na konsultativni pregled.

CENE PREGLEDA ZA MUŠKARCE

* Urin 300

* Stolica 730

* Krvna slika 1.550

* Kompletan urološki pregled 6.000

* Skrining za rano otkrivanjen dijabetesa 1.070

* EKG 4.000

* Pregled specijaliste psihijatra  4.000

Ukupno: 17.650

- Tu je i skrining za rano otkrivanje kardiovaskularnog rizika koji podrazumeva pregled, očitavanje EKG-a i po potrebi upućivanje na konsultativni pregled. Skrining za depresiju obuhvata popunjavanje upitnika samoprocene za depresiju i po potrebi upućivanje na konsultativni pregled. Takođe, neophodni su i preventivni pregledi kod izabranog ginekologa za žene od 25 do 65, kao i ciljani pregled radi ranog otkrivanje karcinoma dojke - kaže doktorka.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar