Priče > Društvo

STATISTIKA KOJA ULIVA NADU! Veliki procenat za IZLEČENJE OD RAKA u dečijem uzrastu

Važno je podići svest o tome šta je potrebno deci oboleloj od raka

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Kristina Jokić

15/02/2024 > 17:26

podeli vest:

STATISTIKA KOJA ULIVA NADU! Veliki procenat za IZLEČENJE OD RAKA u dečijem uzrastu
Foto: Unsplash.com


Deca oboljevaju najčešće od leukemije, tumora centralnog nervnog sistema i tumora solidnih organa, ali dobra vest je da je izlečenje u dečijem uzrastu moguće i da su procenti veliki, i da u periodu od pet godina postoji dve trećine preživljavanja, izjavila je danas Slavica Lazić Vuksanović iz NURDOR-a, povodom Međunarodnom dana dece obolele od raka.

Ona je za Tanjug rekla da je obeležavanja Svetskog dana dece obolele od raka još jedna prilika da se senzibiliše društvo na probleme pedijatrijske onkologije i da se podigne svest o tome šta je potrebno deci oboleloj od raka, kao i njihovim porodicama.

- To u je stvari ono što na neki način poboljšava uslove lečenja u Srbiji, pored svega onoga što mi radimo na odeljenjima, pored toga što lekari rade da budu u toku sa međunarodnim protokolima lečenja. Svi zajedno smo na zadatku da mališanima obolelim od raka i njihovim porodicama da omogućimo da što lakše i bezbolnije prođu kroz jedan proces lečenja - poručila je Vuksanovićeva.

Kako je navela, NURDOR se već 20 godina bori za bolje uslove za lečenje i život dece obolelo od raka, kao i njihovih porodica, i dodala da u sklopu NURDOR-a postoji pet roditeljskih kuća u kojima odsedaju mališani koji su trenutno na lečenju, a ne žive u Beogradu, Novom Sadu ili Nišu.

- Imamo rehabilitacione kampove za njih, pružamo kompletnu psiho socijalnu pomoć i podršku porodici. Tu smo od početka lečenja, pa i posle lečenja da ih osnažimo i vratimo u detinjstvo tamo gde se ono prekinulo - izjavila je Vuksanovićeva.

Ostavite komentar