Priče > Društvo

Trnovača i madžarka su STARE SORTE šljive, al' RAĐAJU K'O DEVOJKE

Milisav iz sela Zabrđe kod Ljubovije ove godine ima preko 2 tone roda šljive, a sve ide u - kazan za rakiju

Autor: Rina

24/09/2022 > 08:12

podeli vest:

Trnovača i madžarka su STARE SORTE šljive, al' RAĐAJU K'O DEVOJKE
Foto: RINA

Šljive su ove godine dobro rodile u skoro svim delovima Srbije. Suša jeste desetkovala deo roda u pojedinim voćnjacima, ali ono što se ne proda po dobrom starom, srpskom običaju ide u kazan za rakiju.

Milisav Vićentić iz sela Zabrđe kod Ljubovije ostao je veran tradiciji i u njegovom šljiviku rastu samo stare sorte.

- Uzgajam oko 350 stabala trnovače i madžarke. Ove sezone dale su solidan rad i kad je u pitanju količina, ali i kvalitet. Ukupno je negde dalo roda oko 2,5 tone, ali pošto to ne prodajemo sve će završiti u kazanu za pečenje naše ljute šljivovice - kaže Milisav.

On još dodaje da rakiju prave na tradicionalan način kao što su to radili naši preci i da je zbog toga i toliko specifična i vrhunska.

Kada bi promociju opštine Ljubovija predstavljali svetu, ova opština , zahvaljujući svojim prirodnim lepotama svrstala bi se među tri top destinacije na Balkanu koje inostrani turisti obavezno moraju posetiti.

Ono po čemu je Ljubovija posebna jeste gastronomska ponuda koga nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Tradicionalni proizvodi poput sira, kajmaka i pršute obavezni su na trpezama uz čašicu upravo srpske rakije šljivovice.

 

 

 

 

Ostavite komentar