Priče > Društvo

POVEĆAN BROJ pedijatrijskih PREGLEDA: Ove DVE BOLESTI sve češće napadaju decu!

Samo je u subotu i nedelju bilo do 150 pedijatrijskih pregleda

Izvor: K1info/Tanjug

29/01/2024 > 09:23

podeli vest:

POVEĆAN BROJ pedijatrijskih PREGLEDA: Ove DVE BOLESTI sve češće napadaju decu!
Foto: Shutterstock


Posle zimskog raspusta i povratka dece u kolektiv, u pedijatrijskim ambulantama je tokom vikenda zabeležen povećan broj dece sa respirativnim virusnim infekcijama, pa je u Domu zdravlja beogradske opštine Savski venac u subotu i nedelju bilo do 150 pedijatrijskih pregleda.

- Prvi vikend po povratku dece u škole beleži se blagi porast pregleda deca na dnevnom nivou. Za vikend smo imali do 150 pregleda. Najčešći uzrok ovih infekcija su virusne infekcije - rekla je za Tanjug doktorka Marija Golubović, pedijatar DZ Savski venac.

Prema njenim rečima, u pitanju su influenca, adeno i rinovirus.

- To su infekcije gornjih respiratornih puteva. Praćeni su simptomima visoke temperature, bola u grlu, kašlja, malaksalosti i kod male dece i tečnih stolica - rekla je doktorka.

Ona je izjavila da je terapija simptomatska a oporavak je oko pet do sedam dana.

- U posledne dve nedelje dolaze nam i deca sa kliničkom slikom šarlaha i varičele. To su bolesti koje su uobičajene za kolektiv, najviše za decu koja borave u vrtićima - rekla je ona.

Kako je podsetila, šarlah je bakterijska bolest izazvana hemolitičkim streptokokom gr A koji daje karakerističnu kliničku sliku, potvrđenu i laboratorijski.

- Terapija je pored simptomatske i antibiotska. Oporavak je dobar. Varičela je virusna bolest koju izaziva virus iz grupe VZV virusa sa pojavom osipa u vidu malih sitnih "plikova" tj vezikula. Terapija je simptomatska i oporavak dece je dobar - rekla je ona.

Foto: Shutterstock

 

Posebno je istakla prevenciju dovođenjem dece na redovne sistematske preglede i vakcinaciju.

- To su vakcine koje štite od tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize, hemofilusa influenze, difterije, streptokoka pneumonije, hepatitisa B, malih boginja, rubele i zauški - rekla je ona.
 

Ostavite komentar