Vesti > Srbija

Besplatan DOPLER KRVNIH SUDOVA u subotu u zdravstvenom zavodu Železnica Srbije - evo na koji BROJ možete da ZAKAŽETE

Pregled je potpuno bezopasan, bezbolan, neškodljiv i preporučuje se osobama posle 55. godine

Izvor: K1info/Tanjug

21/09/2023 > 09:09

podeli vest:

Besplatan DOPLER KRVNIH SUDOVA u subotu u zdravstvenom zavodu Železnica Srbije - evo na koji BROJ možete da ZAKAŽETE
Foto: Pixabay.com

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Železnice Srbije zajedno sa Gradskom opštinom Savski venac organizuje besplatne preventivne preglede - dopler krvnih sudova vrata u subotu, od 7 do 14 časova.

- Ovo je sedma godina da organizujemo besplatne preventivne preglede u Zavodu, na adresi Savska 23 zajedno sa opštinom. Potrebno je zakazati pregled na broj telefona  011-3611-581 do subote - rekao je Vlado Batnožić, direktor Zavoda za zdravstvenu zašitu radnika Železnice Srbije.

On je precizirao da će četvoro specijalista radiologije pregledati sugrađane.

Dr Batnožić je objasnio da se na kolor dopler krvnih sudova vrata obično upućuju pacijenti koji osećaju slabost i trnjenje ruku i nogu ili lica, poremećaj vida, kraći gubitak govora, krizu svesti, ako imaju vrtoglavice ili probleme sa koncentracijom.

Dopler krvnih sudova vrata je potpuno bezbolna, neškodljiva i neinvazivna metoda koja se vrši ultrazvučnim aparatom.

- Doplerovim efektom pratimo promenu konstantnih frekvencija ultrazvučnih talasa, jer se krv kreće u odnosu na posmatrača. Promena frekvencije ultrazvučnih talasa nastaje usled odbijanja od krvne ćelije koje su u pokretu, čime se veoma precizno ispituje stanje krvnih sudova vrata i protok krvi u venama i arterijama, koje snabdevaju mozak krvlju obogaćenu kiseonikom - rekao je dr Batnožić.

On je izjavio da se pregled preporučuje i drugim osobama posle 55. godine života, koje imaju kardiovaskularne bolesti ili genetske sklonosti ka njima.

- Doplerom krvnih sudova vrata (karotida) se može uočiti suženje, začepljenje i proširenje krvnih sudova vrata, koje mogu da budu uzrok moždanog udara - rekao je on.

Dr Batnožić je dodao da je pregled potpuno bezopasan, bezbolan i neškodljiv. 
 

Ostavite komentar