Priče > Društvo

STOTA SUZA - tamjanika koja je kraljica vinograda u Župi

Milorad Minić iz Tržca je na svom imanju pre 40 godina zasadio prve čokote tamjanike. Nekada zaboravljena, ova sorta je sada sve popularnija

Autor: RTS.rs

17/09/2022 > 16:17

podeli vest:

STOTA SUZA - tamjanika koja je kraljica vinograda u Župi
Foto: Unsplash.com


Vremešni župski čokoti na kojima je rasla tamjanika opstali su uprkos raznim nedaćama kroz koje je srpsko vinogradarstvo prolazilo. I ne samo da su opstali, već su autohtone sorte postale dominantne u mnogim srpskim vinogorjima. Nova era tamjanike započela je u Tržcu pre nekoliko decenija.

Za Miniće iz Tržca koji se vekovima bave vinogradarstvom i vinarstvom tamjanika je kraljica koja je na Župski presto vraćena baš na njihovom imanju.

Na 80 ari pre 4 decenije zasađeni su prvi čokoti prave, autohtone sorte čiji je pelcer sačuvan u starom vinogradu. Sama ideja mlađih naraštaja nije naišla na razumevanje tadašnje glave porodice.

- Kad sam ja njemu rekao hajde da sadimo tamjaniku, on pogledao i rekao glavu ti razbila tamjanika, šta ti oćeš da sadiš tamjaniku, a niko je ne pominje. Jednostavno iz svih udžbenika je bila izbrisana - priča vinar Milorad Minić.

Verovao je Mića u domaću tamjaniku kao dobru sortu koja pretočena u vino može da ispriča zanimljivu priču. Višegodišnjim pripovedanjem i posvećenošću postala je veoma aktuelna.

Milorad kaže da misli da je bio pionir u tom poslu, i da ga raduje što je mnogo mladih ljudi iz okruženja, iz Župe pošlo tim putem i rade dobro i da je tajna i u vinogradu i u podrumu.

Foto: Unsplash.com

 

- Da bi se razlikovala tamjanika koju ja pravim, 96. godine nazvao sam je "stota suza" zbog stihova: stotu suzu natočih u flašu, božjim darom da se duša sladi, kad usne tvoje pomiluju čašu znaće gde su moji vinogradi - kaže vinar Milorad Minić.

Priča Minića o tamjanici se ne završava stotom suzom, ima i nastavak koji na novim stranicama stare porodične knjige ispisuju potomci, a pripovedaju dalje neki novi mladi vinari.

 

 

 

Ostavite komentar