Priče > Društvo

SELO NAŠE LEPŠE OD PARIZA: Zašto se EVROPLJANI sve više odlučuju za SEOSKI TURIZAM u Srbiji?

Za registrovana domaćinstva obezbeđeno je 150 miliona dinara bespovratne pomoći

Izvor: K1info/rts.rs

13/12/2023 > 09:12

podeli vest:

SELO NAŠE LEPŠE OD PARIZA: Zašto se EVROPLJANI sve više odlučuju za SEOSKI TURIZAM u Srbiji?
Foto: Pixabay.com


Dok su mnoge turističke usluge imale ozbiljne gubitke tokom pandemije, u Srbiji je oživeo ruralni turizam.

Zbog odličnih rezultata resorno ministarstvo za narednu godinu obezbedilo je 150 miliona dinara bespovratne pomoći onima koji se bave seoskim turizmom, saznaje RTS. Registrovana domaćinstva moći će da dobiju do tri miliona dinara.

Seoski turizam na porodičnom gazdinstvu uglavnom je dodatna delatnost. Tu nema zaposlenih i sve poslove obavljaju ukućani. Već tri godine, porodica Matijević u Vilovima, selu na Zlataru dočekuje goste od marta do novembra. Zimi ne rade, jer put do njihovog domaćinstva nije prohodan.

Olivera Matijević kaže da im je put najveći problem, nekih 400 metra do kuće, i da se više puta obraćala opštini.

- Još uvek nije dovoljno asfaltirano puteva. Putevi su nekategorisani, uski. Znači, problem je i to što su vlasništvo - kaže Dragan Kostadinović, vlasnik apartmana na Zlataru. 

Nadležni kažu da se na Zlataru mnogo gradi, a razvoju seoskog turizma sve više doprinose investitori iz Beograda, Novog Sada, Subotice...

Era klasičnog turizma se završila, turisti su se promenili, posebno evropski, uglavnom idu na više kratkih putovanja. Do smeštaja u srpskim selima sve češće stižu preko interneta.

Foto: Pixabay.com

 

- Potrebno je da još radimo na promovisanju ponude, na video-sadržajima i ukupno na turističkim programima i na što više dodatnih sadržaja u selima Srbije - kaže Vladimir Ivanović iz Ljiga sa sajta Selo.

Svako domaćinstvo mora da ispuni određene standarde da bi se bavilo seoskim turizmom. U bazi e-turista, registrovano je više od 700 seoskih turističkih domaćinstava.

- Jako je važno da svaki turista koji dođe u Srbiju zna da je smešten u legalnom objektu, da ugostitelj koji pruža te usluge pruža to na način koji je propisao zakon. Na taj način se pruža određena vrsta bezbednosti turistima i, s druge strane pruža sigurnost i samom ugostitelju - kaže Dunja Đenić, pomoćnica ministra za turizam.

Svetska turistička organizacija preporučila je Srbiji da se bavi seoskim turizmom, koji i u svetu beleži rast. Najviše takvih domaćinstava koja se bave turizmom ima u Austriji, Francuskoj, Irskoj i Nemačkoj.

Ostavite komentar