Priče > Društvo

U 5 PORODILIŠTA u SRBIJI situacija je "goruća": U planu je REKONSTRUKCIJA, evo kada počinju RADOVI

Ministarka je istakla i da će u zdravstvenom sistemu doći niz inovacija, uključujući softver koji će se koristiti za zakazivanje pregleda

Izvor: K1info/Tanjug

11/12/2023 > 19:25

podeli vest:

U 5 PORODILIŠTA u SRBIJI situacija je "goruća": U planu je REKONSTRUKCIJA, evo kada počinju RADOVI
Foto: Tanjug printscreen


Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da je u planu rekonstrukcija pet porodilišta u Srbiji, uključujući i porodilište u Nišu, u kojima je, kako je rekla, situacija "goruća".

Grujičić je odgovarajući na pitanje novinara rekla da je ideja da renoviranje klinika za ginekologiju i akušerstvo počne sledeće godine, i da sada mora da se napravi projekat.

- Postoji ideja da se oni u trenutku kada krene rekonstrukcija, presele na drugo mesto. Tako da, planirali smo sredstva za sledeću godinu i nadamo se da ćemo dobiti sredstva od Ministarstva finansija jer na kraju znate da ono o svemu odlučuje - rekla je Grujičić.

Ona je dodala da takođe predstoji i promena zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je, kako je navela, apsolutno zastareo.

- On potpuno neodgovara svim ovim našim planovima koje imamo i kad njega promenimo onda ćemo moći da idemo dalje, zaista u suštinske reforme - navela je Grujičić.

Kada je reč o integrisanju zdavstvenog sistema, Grujičić je rekla da se radi na tome da se Vojnomedicinska akademija uključi u zdravstveni sistem, kao i vojna bolnica u Nišu. 

- Međutim, tu su pregovori i o vlasničkim odnosima i o tome kome šta pripada. Oko tog pitanja moraju da se usaglase i Vlada Srbije, Ministarstvo finansija, Ministarstvo odbrane i naše ministarstvo - rekla je ona.

Ministarka je istakla i da će u zdravstvenom sistemu doći niz inovacija, uključujući softver koji će se koristiti za zakazivanje pregleda na magnetnoj rezonanci.

- Šta je novina? Konzilijum ili lekar koji traži magnetnu rezonancu moraće na kraju, kad završi izveštaj, da tri puta klikne na jednu ikonicu u programu. Prvim zakazuje, drugim odlučuje šta se snima i treći klik određuje kada treba da se uradi magnet. Imate ljude kojima treba za šest meseci, imate i one koji moraju za nedelju dana. Na taj način bi trebalo da se izbrišete iz liste čekanja i biće samo liste zakazivanja - rekla je ona.

Dodala je da će biti oformljen i novi sektor pri Ministarstvu zdravlja - ekipa zadužena za izvršenja koja će svakog dana kontrolisati koliko je urađeno pregleda na magnetnoj rezonanci.

Istakla je da je prioritet rešiti i pitanje skenera, kojih je država nabavila 55  za proteklih godinu dana.

- Sada ne bi smelo da se desi da neko, posebno onkološki pacijenti, ne mogu da urade skener, jer to je nedopustivo. Sada sve može da ide preko programa. To će u potpunosti da zaživi prvog januara sledeće godine, i od tada ćemo imati republički integrisani zdravstveni informativni sistem. Od Subotice do Prizrena, u svim našim ustanovama -  jedan sistem - rekla je ona.

Osvrnula se i na stanje u Kliničkom centru Niš, i istakla da će Ministarstvo zdravlja obezbediti opremu, uključujući magnet i skener,  kao i medicinski materijal neophodan za pedijatrijsko odeljenje.

Navela je i da se nada da će se izgraditi još jedan savremeni klinički centar u Nišu.
 

Ostavite komentar