Priče > Društvo

Bezbednost MLADIH u Srbiji - ko je NAJUGROŽENIJI i možemo li šta da PROMENIMO: Istraživanje CESID će vas IZNENADITI

Najveći procenat ispitanika navodi da je čulo za neki vidi nasilja u svojoj okolini, dok je 12 odsto mladih lično upoznato sa nasiljem

Izvor: K1info/rts.rs

07/10/2023 > 21:36

podeli vest:

Bezbednost MLADIH u Srbiji - ko je NAJUGROŽENIJI i možemo li šta da PROMENIMO: Istraživanje CESID će vas IZNENADITI
Foto: Pexels.com


Mladi u Srbiji se uglavnom osećaju bezbedno, njih čak 87 odsto, ali kao najveće rizike po svoju bezbednost izdvajaju vršnjačko nasilje, prisustvo droge na ulici i mogućnost saobraćajnih nesreća, pokazalo je najnovije istraživanje Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid).

Na pitanje da li se u Srbiji osećaju bezbedno, 67 odsto je odgovorilo potvrdno, a 20 odsto da se oseća vrlo bezbedno, navodi se u rezultatima istraživanja koje je Cesid sproveo u saradnji sa misijom OEBS-a u Srbiji od maja do oktobra ove godine na uzorku od 1.000 ispitanika od 15 do 30 godina.

Foto: Freepik.com

 
Najsigurnije - kod kuće

U okviru projekta "Bezbednost mladih: smanjenje rizika kroz podizanje svesti", Cesidovo istraživanje među mladima pokazalo je i da od 13 procenata onih koji su rekli da su nebezbedni, većina ima između 23 i 26 godina i pretežno su pripadnici nacionalnih manjina.

Kao najveći rizik po svoju bezbednost mladi izdvajaju vršnjačko nasilje: svaki peti ispitanik kaže da je vršnjačko nasilje najveći bezbednosni rizik, stoji u rezultatima ovog istraživanja.

Zbirno 23 odsto mladih kaže da je vršnjačko nasilje često ili veoma često u njihovoj sredini. Potom slede, saobraćajne nesreće (15%) odnosno tuče/nasilni incidenti i korisnici ili prodavci droge na javnim mestima (po 14%).

Ukupno 87 odsto anketiranih, oseća se uglavnom ili u potpunosti bezbedno u državi Srbiji. Ali, ispitanici se najsigurnije osećaju u svom domu i što se više udaljavaju od ličnog prostora - komšiluk, škola/radno mesto i grad u kome žive - to se osećaju manje bezbedno.

Povrenje u policiju - 53 odsto

Najveći procenat mladih navodi da je čulo za neki vidi nasilja u svojoj okolini (48%), dok je 12 odsto mladih lično upoznato sa nasiljem koje se dešava u njihovoj okolini. Među ispitivanim oblicima nasilja, mladi u Srbiji najčešće navode da su doživljavali psihičko nasilje. Tako 15 odsto anketiranih kaže da se jednom ili više puta nalazilo u situaciji da doživi psihičko nasilje, a frekvencija doživljene ove vrste nasilja je značajno veća kod žena.

Foto: wikipedia/ata images

 

Više od polovine mladih (53%) prepoznaje policiju kao instituciju koja u najvećoj meri štiti njihove i interese njihove porodice. Iza policije, ali uz veliku razliku, navode vojsku, pa predsednika države. Upitani šta je razlog zbog kog u pojedine institucije nemaju poverenja da ih mogu zaštititi od nasilja, najveći udeo ispitanika davao je odgovore da su to nezainteresovanost, neefikasnost i sporo reagovanje institucija.

Mladi u Srbiji dominantno misle da određena diskriminacija postoji u našem društvu i da su osobe sa invaliditetom i Romi najdiskriminisanije grupe - 23 odsto ispitanika je navelo osobe sa invaliditetom, a 22 odsto Rome.

Ostavite komentar