Priče > Društvo

Telefon u ruci, GLAVA U TORBI: 15.000 PREKRŠAJA zbog nepropisne upotrebe MOBILNOG TELEFONA za samo 7 dana

Čak 80 pešaka sankcionisano je zbog nepropisne upotrebe audio uređaja i 611 pešaka zbog korišćenja slušalica u oba uha

Izvor: K1info/Tanjug

16/10/2023 > 10:27

podeli vest:

Telefon u ruci, GLAVA U TORBI: 15.000 PREKRŠAJA zbog nepropisne upotrebe MOBILNOG TELEFONA za samo 7 dana
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Tokom međunarodne akcije "Fokus na putu" koju je policija u Srbiji sprovela od 9. do 15. oktobra otkriveno je 15.179 prekršaja zbog nepropisne upotrebe mobilnog telefona tokom vožnje, kao i od strane pešaka tokom prelaska kolovoza, izjavio je danas potpukovnik Uprave saobraćajne policije Dejan Stević.

Stević je za Tanjug rekao da su u samoj akciji pripadnici Uprave saobraćajne policije bili fokusirani na nepropisnu upotrebu mobilnog telefona tokom vožnje i nepropisne upotrebe mobilnog telefona i audio uređaja od strane pešaka tokom prelaska kolovoza".

- Tokom ove akcije, otkriveno i procesuirano je 15.179 prekršaja, kontrolisano je 55.318 vozača, 3.721 vozač je sankcionisan zbog nepropisne upotrebe mobilnog telefona, 80 pešaka zbog nepropisne upotrebe audio uređaja i 611 pešaka zbog korišćenja slušalica u oba uha - precizirao je Stević.

Prema njegovim rečima, nepropisna upotreba mobilnog telefona je, u široj međunarodnoj zajednici, prepoznata kao jedan od glavnih uzroka odvlačenja pažwe od elemenata bezbednosti u saobraćaju.

- Smanjena pažnja kod učesnika u saobraćaju povećava rizik od saobraćajne nezgode od četiri do 20 puta - rekao je Stević.

Prema istraživanju Agencije za bezbednost saobraćaja, oko pet posto vozača koristi mobilni telefon na nepropisan način.

Sprovođenjem ove akcije pripadnici ministarstva su nastojali da, kako kaže Stević, kroz brojne apele i najavljivanja akcije u medijima, preventivno utiču na sve učesnike u saobraćaju i upozore ih na opasnost od odsutnosti pažnje kada za vreme vožnje ili prelaska kolovoza nepropisno koriste mobilni telefon ili audio uređaje.

- Od početka godine, pripadnici Uprave saobraćajne policije sankcionisali su preko 40.000 vozača zbog nepropisne upotrebe telefona i više od 3.000 pešaka zbog nepropisne upotrebe telefona ili audio uređaja - rekao je Stević.

Ostavite komentar