Priče > Društvo

KAMERE NA UNIFORMAMA sprečavaće korupciju, a policajac mora da OBAVESTI GRAĐANE o snimanju: Evo ko ima PRISTUP SNIMCIMA

Policijski službenik nema dodira s podacima koji su u kameri, jer se oni automatski sami prebacuju

Izvor: K1info/rts.rs

16/08/2023 > 18:30

podeli vest:

KAMERE NA UNIFORMAMA sprečavaće korupciju, a policajac mora da OBAVESTI GRAĐANE o snimanju: Evo ko ima PRISTUP SNIMCIMA
Foto: Tanjug/Dušan Aničić


Od 1. septembra saobraćajna policija uvodi kamere na uniformama saobraćajaca, u okviru pilot-projekta.

Slaviša Lakićević, načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije, u razgovoru za RTS ističe da će ih u početku nositi na auto-putu u okolini Beograda i u presretačima širom zemlje, a plan je da u budućnosti postanu deo osnovne opreme saobraćajnog policajca.

Ukazuje i da se kamere neće koristiti za procesuiranje krivičnih dela i prekršaja. Tu savremenu opremu MUP-u je uručio juče američki ambasador Kristofer Hil ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću.

Saobraćajna policija je dobila 60 kamera od Ministarstva pravosuđa SAD i one će biti korišćene u prvoj fazi pilot projekta u presretačima i na auto-putu u okolini Beograda.

Slaviša Lakićević ističe da je svrha snimanja da se dokumentuje primena policijskih ovlašćenja, za analizu, obuku i unapređenje rada, ali i sprečavanje zloupotreba od strane policijskih službenika, kao i korupcije.

- Ove kamere nećemo koristiti za procesuiranje krivičnih dela i prekršaja. Koriste se samo za audio i video snimanje ili dokumentovanje postupanja policijskih službenika da bi njihov rad bio zakonit, profesionalan i odgovoran. I da bude dokaza kada bude potrebe za tim - precizirao je Lakićević.

Napominje i da je njihova primena apsolutno prilagođena Zakonu o policiji.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

 

Objašnjava da se kamera nalazi na prednjoj strani na uniformi policijskog službenika, da je sve transparentno.

On ima obavezu da obavesti građane da će njegova intervencija biti audio-video snimljena. Takođe, dužan je i da sve podatke koje snimi dostavi svom neposrednom starešini i unese u nalog za izvršenje službenog zadatka.

Policijski službenik nema dodira s podacima koji su u kameri, jer se oni automatski sami prebacuju kada se stavi kamera na punjač. Podaci se čuvaju 45 dana, a posle toga se automatski brišu po sistemu kružnog brisanja. 

Tim rokom su se, kaže, rukovodili zato što Zakon o policiji predviđa da se pritužba može podneti MUP-u roku 30 dana od dana kada se događaj desio, ali da su cenili i praksu drugih zemalja.

Ko ima pristup podacima

Lakićević ističe da će pristup podacima imati samo ovlašćena lica u Ministarstvu unutrašnjih poslova. To će biti neposredne starešine i službenici iz unutrašnje kontrole, kao i oni koji dobiju zadatak da određenu intervenciju ili policijsko ovlašćenje preispitaju.

- Imamo radnu grupu koja već implementira da ovo bude korišćeno u svim linijama rada MUP-a u direkciji policije. Nadamo se da će do kraja godine svi saobraćajci imati ovu kameru i koristiti je - naveo je načelnik Uprave saobraćajne policije.

Brzina glavni uzrok saobraćajnih nesreća

Posebno ukazuje na povećanu kontrolu saobraćaja u prethodnoj nedelji, kada je otkriveno 30.000 saobraćajnih prekršaja. 

Sada je, inače, period godine kada su svi učesnici u saobraćaju, kada je  veliki tranzit kako domaćih tako i stranih državljana. Očekuju se i gužve prema svim turističkim centrima i destinacijama.

Ističe da su MUP i saobraćajna policija pokrili sve kritične deonice i da će biti na svim kritičnim deonicama da bi usporili saobraćaj i smanjili saobraćajne nezgode.

- Brzina jeste glavni uzrok saobraćajnih nezgoda, da li su sa materijalnom štetom, da li su sa povređenima ili sa poginulima, glavni uzrok je brzina - upozorio je Lakićević.

Ostavite komentar