Priče > Društvo

Dok se LAVICA KIKI borila za život pale PRVE PRIJAVE: Poznati jutjuber POZAJMIO LAVA, krivična samo za VLASNIKA

Stefan Janković Janko nedavno je na svom TikTok i instagram nalogu postavio video na kom se „mazi“ sa mladunčetom lava

Izvor: K1info/danas.rs

08/10/2023 > 21:44

podeli vest:

Dok se LAVICA KIKI borila za život pale PRVE PRIJAVE: Poznati jutjuber POZAJMIO LAVA, krivična samo za VLASNIKA
Foto: Tanjug/Palic Zoo via AP


Dok se mala lavica pronađena na putu nadomak Subotice, koja je najverovatnije žrtva nelegalne trgovine divljim životinjama, borila za život u Zoološkom vrtu na Paliću, neki od popularnih  influensera ne prestaju da postavljaju fotografije i snimke na svojim profilima na društvenim mrežama sa diviljim, opasnim i egzotičnim životinjama.

Jutjuber i TikToker, veoma popularan među mlađom populacijom, Stefan Janković, onima koji prate Youtube scenu poznatiji kao Janko nedavno je na svom TikTok i instagram nalogu postavio video na kom se „mazi“ sa veoma malim mladunčetom lava.

Na videu je napisao „Nisam majstor da napravim bure al’ sam majstor za najluđe životinje“. Janko ima gotovo 900 hiljada pratilaca na Instagramu i ovo mu nije prvi put da se slika i snima sa egzotičnim životinjama.

Istovremeno, Udruženje građana „Eko straža“ objavilo je na svom Instagram nalogu da je u Višem javnom tužilaštvu podnelo prijavu protiv Stefana Jankovića krivičnu prijavu.

Osnivač ovog udruženja Bojan Simišić kaže za Danas su prijavu podneli kao udruženje građana, objašnjava i šta piše u toj prijavi.

- U prijavi piše da je prekršen Zakon o dobrobiti životinja, opis dela za koje se sumnja da je počinjeno, link ka TikTok videu, vreme kada je objavljen kao i sam video u slučaju da nestane sa mreža - kaže Simišić.

On je dodao da korisnici društvenih mreža često sami obrišu sporni video kad vide da se javnost uzbunila.

Prema saznanjima Eko straže, Tužilaštvo je utvrdilo da je mladunče lava u vlasništvu druge osobe, a da ga je Stefan „pozajmio“ za snimanje.

- Druga osoba čiji identitet ne znamo će navodno biti procesuirana. Najvažnije je da je lav oduzet, verovatno će završiti na Paliću, a uz malo sreće rehabilitovan i vraćen u prirodno stanište - priča Simišić.

Prema članu 236 Krivičnog zakonika Srbije, krijumčari mogu da budu kažnjeni zatvorskom kaznom u trajanju od 6 meseci do 5 godina, novčanom kaznom i merom bezbednosti oduzimanja predmeta usled prenošenja zaštićenih i strogo zaštićenih divljih vrsta, njihovih proizvoda ili derivata preko carinske linije, ili uz upotrebu sile ili pretnje, naoružan ili u grupi, izbegavajući mere carinskog nadzora.

Prema Simišićevom mišljenju, Tužilaštvo je u slučaju Jankovića odreagovalo onako kako bi uvek trebalo da reaguje kad su ovakve situacije u pitanju.

- Iskreno smo pozitivno iznenađeni brzinom kojom je tužilaštvo reagovalo. Svaki TikTok influenser ili influenser drugih mreža treba da bude sankcionisan ako krši zakon, bilo koji, ne samo Zakon o dobrobiti životinja. Influenseri tehnički pomažu policiji jer sami kače dokazne materijale - smatra Simišić.

Tužilaštvo: Bez postupka protiv jutjubera

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da nema zakonskog osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv jutjubera Stefana Jankovića Janka.

"Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je nakon dostavljanja Izveštaja o postupanju MUP RS, DP, PU za grad Beograd, UKP, odeljenje za suzbijanje privrednog kriminala, a po zahtevu za prikupljanje potrebnih obaveštenja ovog tužilaštva, našlo da nema zakonskog osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv Stefana Jankovića, imajući u vidu da je utvrđeno da je isti navedenu životinju držao isključivo za potrebe snimanja video zapisa i potom je vratio vlasniku, a protiv kog je podneta krivična prijava nadležnom tužilaštvu i od kog je oduzeta životinja koja predstavlja strogo zaštićenu životinjsku vrstu", navedeno je u saopštenju Tužilaštva.

On se osvrnuo i na slučaj Instagram i TikTok naloga „dani_tarzan“, o kome je Danas ranije pisao, a koji je dospeo u pažnju javnosti nakon pronalaženja male lavice, sada nazvane Kikica, jer se na njemu nalazi obilje slika i videa velikih divljih mačaka i drugih divljih i egzotičnih životinja.

- Protiv profila Dani Tarzan napravljena je prijava od strane uduruženja sa kojim sarađujemo, pa nije bilo potrebe da i mi podnosimo krivičnu prijavu. Jako je bitno da se ta osoba sankcioniše pošto je važan ilegalni trgovac egzotičnim vrstama - kaže Simišić.

Kako on navodi, veliki je problem što je postalo TikTok trend da neko ima egzotičnu, pa čak i opasnu životinju, i kako on kaže, tako se stvara osećaj da je to „kul“.

- Time se dodatno stimuliše crno tržište egzotičnim i ugroženim vrstama, ali se i ugrožava i javna bezbednost. Podsećamo na primer pantera koji je lutao u okolini Apatina i za kojeg se spekuliše da je pobegao ili čak pušten uz privatnog vlasništva - zaključuje Simišić.

Redakcija Danasa je preko njegovog Instagram naloga pitala Stefana Jankovića za komentar ali do objavljivanja ovog teksta nije stigao nikakv odgovor.

Ostavite komentar