Priče > Društvo

Ko se NE ODAZOVE - ZATVOR! Kad vam stigne PLAVA KOVERTA, znajte da je POZIV ZA VOJNU VEŽBU

Od 9. oktobra u uniformama će biti vojni obveznici sa teritorija beogradskih opština Voždovac, Čukarica, Novi Beograd i Zvezdara.

Izvor: K1info/mondo.rs

05/10/2023 > 21:31

podeli vest:

Ko se NE ODAZOVE - ZATVOR! Kad vam stigne PLAVA KOVERTA, znajte da je POZIV ZA VOJNU VEŽBU
Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane i vojska Srbije


Pojedini vojni obveznici provešće u oktobru na vojnoj vežbi skoro i po mesec dana! Iz Vranja i Leskovca su u jedinice Vojske Srbije stigli već 25. septembra i ostaće do 22. oktobra!

Pozivi već stižu, a neki su koliko 2. oktobra obukli uniformu, a u njima će ostajati čak i do 20. oktobra. Na tom spisku su stanovnici Prokuplja, Šapca, Valjeva, Pančeva, Sombora, Subotice, Kikinde, Zrenjanina, Novog Sada, Kruševca, Vranja, Leskovca, Zaječara, Pirota, Bora, Požarevca, Smedereva, Niša, Sremske Mitrovice.

Od 9. oktobra u uniformama će biti vojni obveznici sa teritorija beogradskih opština Voždovac, Čukarica, Novi Beograd i Zvezdara, kao i Smedereva i to do 13. oktobra, a istog dana, tog 9. oktobra, se na vežbu javljaju stanovnici Novog Sada, Zrenjanina, Zaječara, Bora, Kragujevca, Kraljeva i Novog Pazara i ostaju do 20. oktobra.

I to nije sve. Sa beogradskih opština Voždovac i Čukarica ponovo dolaze na red 16. oktobra, kao i iz Subotice, Sombora, Kragujevca, Požarevca, Jagodine i Smedereva i na vežbi će biti do 27. oktobra. Istog datuma se javljaju i vojni obveznici iz Pirota, Bora i Zaječara s tim što oni ostaju do 30. oktobra.

I Novi Sad kači još jedna smena i to od 18. do 27. oktobra, pa Niš i Šabac od 23. do 27. oktobra, po treći put Čukarica Voždovac, a tada i Zvezdara, Novi Sad i Niš i to od 25. do 29. oktobra. U međuvremenu se održavaju i jednodnevne vojne vežbe, a pojedinci će po utvrđenim terminima dobijati i nove rasporede. O svim dodatnim informacijama možete se informisati na sajtu Ministarstva odbrane.

Ko se ne odazove - ZATVOR!

Prema Zakonu o vojnoj, radnoj i metrijalnoj obavezi, osobe iz rezervnog sastava mogu biti pozvane na vežbu najviše do 90 dana u toku jedne godine. Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara ili kaznom zatvora do 60 dana kazniće se za prekršaj rezervista koji se, bez opravdanog razloga ne odazove pozivu.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 
Novčana naknada za sve

Rezervistima u radnom odnosu tokom obuke pripada naknada zarade u visini njihove prosečne zarade u prethodnih 12 meseci pre pozivanja. Osobama u rezervnom sastavu koje samostalno obavljaju delatnost, tokom obuke pripada naknada u visini osnovice od koje plaća doprinos za obavezno socijalno osiguranje.

Licu u rezervnom sastavu koje nije osigurano po osnovu zaposlenja ili obavljanja samostalne delatnosti, osiguraniku poljoprivredniku, kao i licu u rezervnom sastavu, koje prima penziju ili novčanu naknadu zbog privremene nezaposlenosti, za vreme vršenja službe u rezervnom sastavu, odnosno obuke radi koje je pozvano, pripada novčana naknada u iznosu koji propiše Vlada.

Ostavite komentar

Spasic Ivan

Kada vidim pojedine ljude u uniformi javljam se dobrovoljno da služim državi 3 meseca,kad kazem ljude mislim na ljude koji su prodali kuce i okucnice i dosli u Srbiju.

18.10.2023 22:11
ŽIVOJIN ĐORĐEVIĆ

Ne vidim šta je sporno. Zakonom propisano. Da se ne ponovi 1991 i 99. godina, dođe na poziv za mobilizaciju i utvrdi da nije rukovanje naoružanjem sa kojim ste ga zadužili. Ustavna je obaveza svih građana da se pripremaju i osposobe za odbranu zemlje. E sad, što su pojedini dezertirali, pa prošli bolje od onih koji su krvarila na Košare, to je do nas ne do dezertera.

19.10.2023 10:57
Veteran ratni

Kad država misli da isplati ratne dnevnice iz devedesetih?

19.10.2023 18:29
Branko

A šta sa onima koji zbog ove zajebancije izgube posao kod gazde? Ako ih nema mesec dana na poslu ovaj pronađe drugog radnika, ko će mu to zabraniti i ko će ga naterati da radnika primi nazad na posao? A za tih mesec dana niko se neće osposobiti za vojsku. Mi stari smo zato služili po godinu dana. Ovo je samo trošenje para.

20.10.2023 09:16
Zlatenko Kuzminac

Ko komanduje rezervnim sastavom na vezbi kursisti ili profesionalci sa vojnom akademijom

28.10.2023 06:21
Milos Bojovic

Treba uvesti vojni rok kao obavezna stavka, ova omladina nezna nista, za njihovo dobro da sticu radne i drustveno korisne navike.

28.10.2023 14:04
Данко Б. Марин

Сад смо пронатовци и онда је ОК милитаризација.

31.10.2023 12:13
Zoki

Ma jos to i bicemo srecni..ma bravo..da vidim kad se nekom poremeti posao na 7 dana ovi koji prezivljavaju, koji placaju kirije, koji imaju stoku, ili nezaposleni koji rade na nadnicu..ove vezbe jedino pogoduju ko je u javnim preduzecima, sve obezbedjeno

31.10.2023 14:51