Vesti > Srbija

VOJSKA SRBIJE nikada nije ušla na KiM, takve OPTUŽBE vređaju INTELEKT. Ali, ako vrhovni KOMANDANT naredi...

VS smatra da treba obezbediti veću prisustvo KFOR-a i to bi donelo veću sigurnost našeg naroda na KiM, kaže ministar odbrane Vučević

Izvor: K1info/Tanjug

02/10/2023 > 12:36

podeli vest:

VOJSKA SRBIJE nikada nije ušla na KiM, takve OPTUŽBE vređaju INTELEKT. Ali, ako vrhovni KOMANDANT naredi...
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da Vojska Srbije (VS) nikada nije ušla na teritoriju KiM i da će to učiniti, ukoliko dobije takvu naredbu od predsednika Srbije i vrhovnog komandanta VS i ispunuti sve svoje zadatke efikasno i uspešno, ali i da bi u takvom slučaju prvo bio obavešten KFOR. 

Na konferenciji za novinare sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićom u Domu VS, Vučević je rekao da Republika Srbija do sada nije morala da donosi takvu odkluku, a da će u budućnosti činiti sve da se takva odluka ne donese.

Ministar je podsetio javnost da su Srbija i njeno državno rukovodstvo godinama unazad, a naročito od dolaska na vlast premijera prištinskih privremenih institucija Aljbina Kurtija, upozoravali međunarodnu i domaću javnost na kontinuirani pritisak i progon srpskog naroda na KiM.

Vučević je istakao da Srbija smatra da KFOR treba da ima što značajniju ulogu na KiM, a posebno tamo gde žive Srbi i tome se, ističe, nikada nismo protivili kao ni Srbi na KiM.

- VS smatra da treba obezbediti veću prisustvo KFOR-a i to bi donelo veću sigturanost našeg naroda na KiM. Saradnja VS sa KFOR je dobra i kontinuirana u skladu sa Rezolucijom 1244 i Vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova i gotovo svakodnevna. Sarađujemo na svim nivoima od načelnika Generalštaba do komisije za implementaciju vojnotehničkog sporazuma - poručio je ministar.

Radoičić nije učestvovao u vežbama na Pasuljanskim livadama

Miloš Vučević rekao je da potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, koji je dao ostavku na tu funkciju, nije učestvovao u vojnim vežbama na Pasuljanskim livadama i da to što neko pušta snimke sa nejasne lokacije i sa neidentifikovanim licima ne znači apsolutno ništa.

- Vrlo bitna stvar, Milan Radoičić nije učestvovao na vojnim vežbama na Pasuljanskim livadama. Tačka. To što neko pušta termovizijske snimke sa nejasne lokacije sa potpuno neidentifikovanim ljudima i licima ništa apsolutno ne mora da znači - rekao je ministar odbrane.

Ministar odbrane Miloš Vučević odbacio je optužbe prištinskih vlasti da je Srbija obučavala i naoružavala Srbe na KiM.

- Kao dokaz Kurtiju služi ili koristi navodno zaplenjeno naoružanje i vojna oprema koju su prikazali prethodnih dana, ukazujući da je to naoružanje i vojna oprema proizvedena u Srbiji, odnosno u našoj namenskoj industriji - naveo je Vučević.

Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

 

On je prikazao nekoliko fotografija na kojima tzv. kosovska policija nosi oružje koje je proizvedeno u Srbiji i upitao prištinske vlasti da li je po toj logici naša zemlja naoružavala i obučavala i kosovsku policiju.

- Pitam Kurtija i njegovog saizvršioca, šta će sa tim što kosovska policija koristi naše naoružanje. Naše puške koriste njihove specijalne jedinice. Na fotografijama su njihovi specijalci sa puškama koji su proizvedeni u Srbiji, njih sigurno nismo naoružavali. Otkud Albancima srpsko oružje - naveo je Vučević.

Terorizam je etničko čišćenje Kosova od Srba

 

Dodao je da, ne ulazeći u to čije naoružanje i vojna oprema je prikazana od strane kosovske policije, da isto naoružanje ili vojna oprema može da se nađe na prostoru bivše Jugoslavije svuda, te da je potpuna glupost tvrditi da je to dokaz da Srbija učestvuje u nečemu što neko naziva terorističkim radnjama.

- Terorizam je etničko čišćenje Kosova od Srba - to je terorizam.. Svakodnevno hapšenje, upucavanje, privođenje, maltretiranje, pretresi bolnica, obdaništa, škola, nedozvoljavanje Euleksu da učestvuje u radnjama za koje su ovlašćeni da učestvuju - naveo je on.

Dodao je da su jedno političke razlike između naše zemlje i zemalja koje čine KFOR, a drugo odlična saradnja koji imaju.

- KFOR sve ove godine nije prešao na teritoriju Srbije, niti je to Srbija prešla na teritoriju KiM poštujući i primenjujući Rezoluciju 1244 i Vojno - tehnički sporazum nikada i VS nikada nije ni na koji način pogazila te dokumente i akte. U skladu sa navedenim, vodi se kontinuirana kampanja protiv VS odnosno njenih pokreta i razmeštaja na našoj teritoriji i to smatramo neprimerenim i neosnovanim - poručio je Vučević.

Zato je, dragi građani Srbije, važno da nastavimo politički dijalog, da se poštuju i Rezolucija 1244, vojno - tehnički sporazum iz Kumanova kao i da se implementira sve ono što je postignuto kroz prethodne sporazume u dijalogu, a sve kako bi izbegli eskalaciju i konflikte koji nisu u interesu naše otadžbine - zaključio je Vučević.

Mojsilović: Nije bilo pojačane borbene gotovosti VS, samo pojačano prisustvo

General Mojsilović je naglasio da u skladu sa naređenjima vrhovnog komandatna, nije bilo podizanja pune borbene gotovosti, već isključivo pojačano prisustvo i angažovanja jedinica u kopnenoj zoni bezbednosti i u zahvatu administrativne linije.

- Nakon izbijanja bezbednosti krize, Vojska Srbije je podigla prisustvo u kopnenoj zoni bezbednosti. Već 25. septembra je 8.350 bila brojna veličina angažovanih pripadnika, ne samo za obezbeđenje administrativne linije u kopnenoj zoni bezbednosti, već i u sastavima jedinica koje lociraju i razmešteni su blizu administrativne linije. Iz vojničkog ugla smatram da su svi komentari na brojnu veličinu Vojske Srbije totalno nepotrebni. Ne tako davno, u decembru 2022. godine smo imali slično bezbednosnu krizu. U maju 2023. godine smo imali sličnu bezbednosnu krizu. Na osnovu naređenja vrhovnog komandata i predsednika Srbije,Vojska Srbije je u navedena dva događaja podigla borbenu gotovost na najviši nivo i u oba događaja imala angažovano 14.000 pripadnika. U ta dva događaja nikome nismo parali oči - kaže on.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Na optužbe iz Prištine da su "obučavali teroriste", načelnik Generalštaba Mojsilović je rekao da su to laži.

- Vređa intelekt optužbe da je Vojska Srbije planirala upad na KiM. Sa vojničke tačke gledišta, deluje totalno van operativne logike da nekih 30 ljudi i angažovanih 4.500 pripadnika ima tu snagu. Ja 37 godina nosim uniformu, smatram sebe za čoveka koji ima određeno vojničko iskustvo. Ako mene pitate i 14.000 pripadnika je malo za tako složen zadatak. Ja sam danas spreman da veoma transparentno da podelim sa vama informacije koje se odnose na obuku rezervnog sastava. Planska i organizovana obuka rezerevnog sastava Vojske Srbije, koju podležu svi građani od 18 do 60 godina, sprovodi se planski i organizovano i u skladu je sa Zakonom odbrani, vojsci i vojnoj, materijalnoj i radnoj obavezi i u vezi je sasvim propisima koji definišu ovu materiju - rekao je Mojsilović.

 

On dodaje da je pravo i obaveza svih građana Srbije, uključujući i one koji žive na KiM, da se odazovu pozivu na vojne aktivnosti.

- U skladu sa našom evidencijom, obaveštavam vas da Milan Radoičić nije učestvovao na obuci na Pasuljanskim livadama. Nije učestvovao, ni prisustvovao, nije ispalio nijedan metak, niti jednu granatu. U par navrata, prethodnih godina je pozivan na vežbe, ali na iste se nije odazivao. Šta radi na privatnom imanju, složićete se sa mnom, to ne zanima Vojsku Srbije - kaže on.

 

Ostavite komentar

Beba

Zasto se nasi toliko pravdaju? Nase je pravo da se setamo po naspj Zemlji koliko nam je volja i gde nam je volja

02.10.2023 16:51