Priče > Društvo

Sistem "PRONAĐI ME" startuje 1. NOVEMBRA: Stizaće nam SMS čiji link vodi PRAVO na MUP, a evo koje su još mere uključene

Igor Jurić objašnjava da će Putevi Srbije na auto-putevima umesto "Vozite pažljivo", takođe objaviti informaciju o nestanku deteta

Izvor: K1info/Tanjug

05/10/2023 > 09:37

podeli vest:

Sistem "PRONAĐI ME" startuje 1. NOVEMBRA: Stizaće nam SMS čiji link vodi PRAVO na MUP, a evo koje su još mere uključene
Foto: Freepik.com


Od 1. novembra, kada proradi sistem "Pronađi me", namenjen uzbunjivanju javnosti o nestaloj deci, svi mobilni operateri poslaće jednu SMS poruku sa linkom, koji će voditi do sajta Ministarstva unutrašnjih poslova, gde će biti detaljna objava o samom nestanku deteta, objasnio je direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić.

- U ovom momentu, mobilni operateri će poslati jednu SMS poruku. Pošto je malo karaktera da bi se ceo nestanak mogao opisati i da bi se mogla poslati forografija, tu će biti jedan link koji će voditi do sajta MUP, gde će biti objava o samom nestanku. Aerodrom Nikola Tesla će na svojim bilbordima u okviru aerodroma objaviti taj nestanak i svako će zapravo uraditi ono što je trenutno u njegovoj moći - rekao je on za Tanjug.

On je dodao da će i Putevi Srbije na auto-putevima umesto "Vozite pažljivo", takođe objaviti informaciju o nestanku deteta.

Kada je reč o medijima i televizijama, Jurić kaže da će oni biti u obavezi da objave jedan formatirani poster gde će biti fotografija deteta, ime i prezime i eventualno mesto gde je dete zadnji put viđeno i šta je imalo na sebi u trenutku nestanka kako bi građani pomogli u potrazi.

Foto: Printscreen/Tanjug

 

Dodaje da će radio emiteri na svoj način moći da objave informaciju o nestanku deteta, govoreći o opisu samog deteta.

- U rad sistema 'Pronađi me' su uključeni svi, kad kažem svi, mislim na sve institucije, sve građane, svi mediji će pomagati u potrazi za nestalim detetom, sam sistem je zamišljen tako da uključuje celu zajedničku potragu za jednim detetom - objasnio je on.

Prema njegovim rečima, ono što će menjati dosadašnju potragu za nestalom decom je to što će policija, osim svojih dosadašnjih procedura, uključiti i građane koji će moći da pomognu pri potrazi.

- U prethodnih godinu dana se radna grupa često sastajala. Imali smo mnogo dilema, mnogo izazova. Ono gde smo imali najveći izazov su bili kriterijumi vezano za postupak potrage, to je ono na čemu smo najviše radili, međutim taj tehnički momenat vezano za brzo obaveštavanje takođe jeste izazovan - rekao je Jurić i istakao da će se sistem "Pronađi me" nadograđivati u narednom periodu, u tehničkom smislu, kao i smislu uključivanje nekih drugih činilaca samog sistema.
 

Ostavite komentar

Upit o Amber alertu

Imam pitanje za Igora Jurića na koje nikada nije dao odgovor. Ako sam dobro razumela, predlog je da MUP šalje nalog mobilnim operaterima da nam šalju bulk poruke o nestalim licima i ti operateri to rade ne koristeći softver koji se zove Amber alert. MUP isto šalje objave medijima i one se šalju ne koristeći aplikaciju Amber alert. Uzbunjivanje se u ovim scenarijima ne vrši preko Ambera. Šta je onda uloga softvera Amber alert? Da li mogu da postuju javno trening i procesnu dokumentaciju za aplikaciju? Ako predlažu izmene zakona da bi se dozvolilo MUP-u da šalje bulk poruke sa ciljem uzbunjivanja u slučaju nestalog lica ako to već nije dozvoljeno istim, a možda i jeste, nisam pravnik pa ne znam, onda nek postuju predlog zakona. Ovde nije objašnjeno šta Amber tačno radi što bismo mi mogli da podržimo ili tačnije, šta softver radi što već MUP ne može da izvede bez ove aplikacije koja je nedovoljno objašnjena. Interesuje me i da li je aplikacija samostalna ili se traži njena integracija sa sistemom MUP-a gde se nalaze svi naši podaci. Ako se integriše, koji i čiji podaci će biti mapirani i prikupljeni, koji su nivoi pristupa tim podacima i ko ih kontroliše. Slažemo se svi da MUP treba da podigne alarm, ali mi ovde nije jasna uloga Amber alerta osim kao organizacije koja može dodatno da podeli podatke nestalog deteta, samo je pitanje kome osim na svojoj stranici putem međusobnog deljenja. Amber ne vrši uzbunjivanje ako sam dobro razumela već samo i jedino MUP, ili možda grešim. Nek me Isprave i podele edukativni i procesni materijal da bismo se upoznali sa radom Ambera? Meni end to end proces ovde nije jasan.

25.10.2023 03:39