Priče > Društvo

DRUŠTVO i GRAĐANI moraju RANIJE da REAGUJU ukoliko primete ZLOSTAVLJANJE

Izvor problema su porodice i deca koja su u svojim porodicama žrtve nasilja

Izvor: K1info/Tanjug

28/03/2023 > 19:57

podeli vest:

DRUŠTVO i GRAĐANI moraju RANIJE da REAGUJU ukoliko primete ZLOSTAVLJANJE
Foto: Shutterstock


Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu, povodom zlostavljanja osmogodišnje devojčice u Mirijevu, izjavio je danas da društvo i građani moraju ranije da reaguju ukoliko primete takve slučajeve.

- Ono što često prepuštamo slučaju je to da prvo ne razmišljamo gde je dete koje je trebalo biti u školi, da kao društvo i kao građani nismo bili dovoljno konkretni, da reagujemo ako čujemo da je u komšiluku dete koje je zlostavljano - rekao je Jurić.

On je objasnio da se građani često bune kada se oduzme dete od roditelja, ali da ovaj tragičan slučaj, gde je otac svoju osmogodišnju ćerku držao u izolaciji u stanu u lošim higijenskim uslovima, pokazao da neki roditelji nemaju kompeticije da brinu o deci.

- Verujte mi da je upravo ovaj, tako tragičan slučaj, pokazao da zaista neki ljudi nemaju dovoljno niti kompeticija, a još manje nekog morala da uopšte budu roditelji - rekao je Jurić.

On je ocenio da svest o pitanju zlostavljanja dece u Srbiji nije na dovoljno visokom nivou, jer građani nisu na vreme reagovali iako je to u ovom slučaju bilo moguće i dodao da je Centar za socijalni rad trebalo da reaguje ukoliko dete nije redovno dolazilo u školu.

Povodom današnje vesti da je muškarac obljubio dve maloletne osobe u Kruševcu, Jurić je naveo da je ovo samo jedan u nizu slučajeva koji pokazuje da je preventiva ključna.

- Ja se vraćam na ono što jeste preventiva, a to je da ako imamo bilo kakvo saznanje, ako imamo sumnju, mi jednostavno ne možemo da zatvaramo oči, a to se desilo kao u ovom slučaju u vezi sa pedofilijom, tako i u slučaju gde je otac zlostavljao dete - rekao je Jurić.

Komentarišući Amber Alert sistem, Jurić je izjavio da će on promeniti dosta toga u vezi sa sistemom potrage za nestalom decom, ali da ipak neće rešiti probleme zlostavljanja, kao u slučaju koji se dogodio u Mirijevu.

- Mi moramo da se vratimo onome što je ključno, izvoru problema. Izvor problema su porodice, izvor problema su deca koja su u svojim porodicama žrtve nasilja, a sutra to nasilje im je model ponašanja i mi moramo da reagujemo da oni taj model ne primenjuju - rekao je on.

Foto: Freepik.com

 

Jurić je najavio uvođenje sistema Amber Alert do 1. novembra i dodao da su već održani sastanci timova koji rade na implementaciji ovog sistema.

- Mislim da imamo objektivne šanse da će Amber Alert zaživeti ne do kraja godine, nego mnogo ranije. To će biti veliki korak naše države i pokazatelj drugim državama u regionu da smo lideri u onome što je najbitnije, a to je bezbednost dece - rekao je Jurić.

 

 

Ostavite komentar