Priče > Društvo

KANCEROGENI DIM iz Osijeka se proširio KILOMETRIMA, da li je i Srbija u opasnosti? Ovi GRADOVI su prvi na udaru

Gusti crni dim već su prijavili u naselju Vinkovci, koje se od Osijeka nalazi 43 kilometara, ali i kod Kešinaca blizu Đakova

Izvor: K1info/mondo.rs

04/10/2023 > 20:30 >> 20:53

podeli vest:

KANCEROGENI DIM iz Osijeka se proširio KILOMETRIMA, da li je i Srbija u opasnosti? Ovi GRADOVI su prvi na udaru
Foto: Tanjug/Igor Vučković


Veliki požar, koji je zahvatio fabriku plastike "Drava International" na samo 40-ak kilometara od Srbije, u Osijeku, naterao je sve građane tog mesta u domove, a uveliko im stižu poruke da iste ne napuštaju zbog izuzetno lošeg kvaliteta vazduha, koji je zagadila izgorela plastika.

Požar je u pomenutoj fabrici izbio oko 40 minuta iza ponoći i u njegovom gašenju učestvuje 100 vatrogasaca. Kako prenose tamošnji mediji uzrok požara nije poznat, a njegovo gašenje bi moglo da traje danima, budući da duva vetar, koji otežava gašenje izuzetno zapaljivog materijala.

- Temperatura koja se stvara je neverovatna, jednostavno rečeno grozna, ne može da se priđe na više od 30 metara jer se oprema na nama topi. Za sada smo svi živi i zdravi, ali ovo je pakao. Nema druge reči. Ovakvo nešto još nisam video - rekao je Boris Banjan, zamenik zapovednika Javne vatrogasne službe Osijek.

Prema prognozama uglednog hrvatskog toksikologa prof. dr. Franja Plavšića, gašenje požara neće rešiti problem zagađenosti.

- Problem nisu samo gasovi već i čestice koje se na tlu mogu taložiti jako dugo. Dioksini i dibenzodioksini mogu se zadržati godinama na poljima, vrtovima koji onda postaju neadekvatni za uporabu odnosno uzgoj hrane za ljude i stoku - upozorava prof.dr. Plavšić.

Gusti crni dim već su prijavili u naselju Vinkovci, koje se od Osijeka nalazi 43 kilometara, ali i kod Kešinaca blizu Đakova, oko 30 kilometara od Osijeka! Imajući u vidu to da se na toj razdaljini već uviđa dim i njegova štetnost, upitali smo stručnjake, da li je i u kojoj količini moguće da to zagađenje dođe i na naše ulice, kao I na koji način da se zaštitimo.

Kako kaže dr Dragana Đorđević, naučna savetnica u IHTM (Institutu za hemiju i metalurgiju), zagađenje se vazduhom može širiti stotinama pa i hiljadama kilometara.

- Opasno je zato što je u pitanju sagorevanje plastike prilikom čega se oslobađa veliki broj toksičnih hemijskih jedinjenja. Plastika takođe sadrži punioce i aditive, koji se tom prilikom otpuštaju u atmosferu, tako da je to vrlo komplikovana situacija i vrlo loša po zagađenje vazduha i njegov kvalitet. Jedino što možemo je da pratimo situaciju. Ako bi se hemijski uradila analiza čestica koje pristižu i ako bi se identifikovala jedinjenja u tim česticama onda bismo mogli da utvrdimo da li je i koliko uticaja bilo po naš vazduh, nakon tog požara - kaže ona za Mondo i dodaje da na tu zagašenost utiče vetar i njegova brzina.

Komentar povodom ovog incidenta je dao i Bojan Simišić iz “Eko straže”.

- Kada gori plastika oslobađaju se kancerogone materije, tako da taj dim jeste ugrožavajući za zdravlje populacije. Celo jutro duva jak vetar, koji ide prema Sremskoj Mitrovici, Šapcu i Loznici. Ne mora da znači da to zahteva hitnu interakciju, ali baš zbog ovakvih situacija treba da imamo sistem, koji obaveštava građane o eventualnoj ugroženosti, jer mi se čini da informacije od značaja za javno zdravlje do nas stižu kasno - kaže Simišić.

Prema podacima do koji se može doći na stranicama za merenje kvaliteta vazduha, on je u Sremskoj Mitrovici trenutno slabog kvaliteta.

Kvalitet vazduha je generalno prihvatljiv za većinu osoba. Međutim, osetljive osobe mogu da osete manje do umerene simptome od duže izloženosti, stoji u obrazloženju.

Kada su u pitanju Loznica i Šabac, situacija je ista. Kako navode iz BATUT-a, u prestonici nema iskakanja od uobičajenog kvaliteta vazduha.

- U Beogradu nisu poremećeni parametri koji se tiču kvaliteta vazduha, stanje je uobičajeno - rekli su u Batutu.

Ostavite komentar