Priče > Društvo

SVETA liturgija u GRAČANICI: Obeležena VELIKA GOSPOJINA, hramovna SLAVA manastira

Osim velikog broja vernika, bili su prisutni i predstavnici lokalne vlasti, kao i Kancelarije za Kosovo i Metohiju

Izvor: K1info/Tanjug

28/08/2023 > 12:13

podeli vest:

SVETA liturgija u GRAČANICI: Obeležena VELIKA GOSPOJINA, hramovna SLAVA manastira
Foto: TANJUG/dopisnik KiM


Hramovna slava manastira Gračanica Velika Gospojina obeležava se danas uz prisustvo velikog broja vernika i gostiju iz regiona.

Svečanu liturgiju je služio Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.

Posle svete liturgije i rezanja slavskog kolača, vladika raško prizrenski Teodosije je u čin sveštenika rukopoložio dvojicu đakona, a u prigodnoj besedi je poručio da verujući u Boga, dostižemo i ciljeve koji se čine nemogućim.

- Danas ste sabrani ovde da zajedno prinosimo Bogu molitvu i da nas Gospod održi na putu Hristovom, da nam Gospod podari na prvom mestu veru, da verujući u njega dostižemo one ciljeve koje su Bogu nemogući, naročito mi koji živimo na Kosovu i Metohiji i da nas Gospod osnaži da služimo njemu, jer smisao našeg života je služenje Bogu i rodu svome - besedio je episkop Teodosije.

Osim velikog broja vernika, liturgiji su prisustvovali i predstavnici lokalne vlasti, kao i Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

- Mi smo uvek tu kao predstavnici Vlade Republike Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju da ohrabrimo naš narod sa Kosova i Metohije u borbi za srpsko Kosovo i našu Metohiju, jer ovi ljudi predstavljaju bedem odbrane srpskih nacionalnih interesa i srpskih nacionalnih vrednosti i svakako ta borba će nam u budućnosti sigurno biti mnogo lakša ako se držimo naše Srpske pravoslavne crkve, naše vere, tradicije, ako poštujemo našu duhovnost jer SPC predstavlja temelj našeg nacionalnog identiteta i sidro i krst ostanka i opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji - rekao je pomoćnik direktora kancelarije za KiM Miloš Terzić.

Poručio je da se nada da će uz molitve monaštva i sveštenstva i podršku Vlade Srbije srpski narod uspeti da prebrodi sve teškoće sa kojima se suočava u našoj južnoj pokrajini.

- Izuzetno je važno da se sabiramo, okupljamo i da nastavimo borbu za našu državu, za naše svetinje i za KiM, što i činimo - zaključio je Terzić.

Od danas počinje i manifestacija "Dani Opštine Gračanica" i trajaće do Male Gospojine, do 21. septembra.

Ostavite komentar