SAJBER NAPAD

HAKERSKI NAPAD na Tanjug, KOJI JOŠ TRAJE, 100 puta je JAČI OD UOBIČAJENIH

Napad je sadržao i pokušaj preuzimanja sajta, što nije uspelo, rekao je stručnjak za sajber sigurnost Marko Elazar

Autor: Tanjug

27/08/2022 > 19:34

podeli vest:

HAKERSKI NAPAD na Tanjug, KOJI JOŠ TRAJE, 100 puta je JAČI OD UOBIČAJENIH
Foto: Shutterstock


Generalni servis Novinske agencije Tanjug je pod konstantnim hakerskim napadima poslednjih godinu i po dana, ali su oni u petak tokom više sati bili između 10 i 100 puta jačeg intenziteta nego što je to uobičajeno, rekao je danas stručnjak za sajber sigurnost Marko Elazar.

Prema njegovim rečima, hakerskim napadima izloženi su svi mediji u Srbiji, ali se Tanjug, kaže izdvaja zato što je reč o novinskoj agenciji koja širi veći broj informacija i zbog toga su hakerski napadi na nju pojačani.

On je istakao da su izvori napada na agenciju Tanjug iz oko 100 zemljama sveta, ali da su dominantne zemlje Kina i Amerika zbog velikog broja populacije i zaraženih računara.

- Hakerski napadi na Tanjug su po intenzitetu red ili dva reda veći nego što je uobičajeno, što znači da su između 10 i 100 puta većeg intenziteta, a što se tiče izvora napada oni su iz preko sto različitih zemalja na svetu - rekao je Elazar Tanjugu i dodao da se za napade koristi više od milion računara.

Elazar je naglasio da se ne zna ko stoji iza tih hakerskih napada i naveo da je karakteristično da se u jednom delu napada pojavljuje tekstualna poruka FCK Srbija, čije je značenje, takođe, nepoznato.

Prema njegovim rečima, drugi vidovi napada su klasični DDOS napadi koji su za svakoga postali uobičajeni, ali su sada prema Tanjugovom servisu intenzivirani.

- Išlo je i do preko milion sesija u sekundi sa ogromnim protocima - rekao je Elazar.

Kazao je da je treći vid napada bio onemogućavanje funkcionisanja servisa, odnosno veb sajta, pokušajima da se servisi uspore i preopterete.

Objasnio je da usporavanje i opterećenje servisa deluje kao legitiman saobraćaj zbgo čega takve vrste hakerskih napada sistemi zaštite jako teško detektuju i sprečavaju.

Foto: Pixabay.com

 

Četvrti vid napada kojima je bio izložen Tanjuguv servis od sinoć je pokušaj upada u infrastrukturu i pokušaj preuzimanja sajta, što nije usprelo, rekao je sagovornik Tanjuga.

Istakao je da je posledica napada to što je servis Tanjuga u pojedinim trenucima funkcionisao usporeno ili bio potpuno onemogućen i upozorio da hakerski napadi i dalje traju.

Zbog pojačanih hakerskih napada Tanjug je u petak više sati bio usporen ili blokiran.

Tokom večeri u petak hakerski DDOS napad je izveden na Tanjugovu informatičku infrastrukturu sa više adresa, zbog čega nije bio moguć pristup vestima i sajtu agencije.

Servis agencije se trenutno ne vidi u više drugih zemalja.

Nadležni rade sve kako bi se problem otklonio i situacija sa radom sajta i servisa agencije Tanjug normalizovala.

Ostavite komentar